Categories: Dolar Yorumları

Dolar Neden Düştü ? Dolar Düşüşü Devam Edecek Mi ?

Cumhur Başkanı Erdoğan yapmış olduğu açıklamalar sonrasında dolar ve döviz kurlarında hızlı bir düşüş gerçekleşti. Dolar ve döviz kurlarındaki düşüş devam edecek mi ? Döviz kurlarındaki düşüşün perde arkası.

Dolar Neden Düştü ?

Cumhur Başkanı Erdoğan yakın bir zamanda bir planı olduğunu söylemişti. Bu söylem sonrasında faiz konusunda net olarak görüşlerini ardı ardına bildirmişti. Bu görüşler sonrasında dolar ve tüm döviz kurlarında aşırı yükseliş meydana gelmişti. Hatta tüm siyasiler Cumhur Başkanı Erdoğan için ; konuştukça dolar ve döviz kurlarında yükselişler meydana geliyor söylemlerinde bulunmuşlardı. Bu söylemlerin başlangıcıda dolar 11 – 13 TL seviyelerindeydi.

Cumhur Başkanı Erdoğan ın yapmış olduğu açıklamaların arka arkaya gelmesi ve doların fitilini ateşleyen faiz kararları ve söylemlerinin sıklıkla gündeme gelmesi dolar kurunda suni bir yükselişe sebep oldu. Fakat 20 Aralık akşamı yapmış olduğu piyasaları rahatlatacak haberler ile dolar ve döviz kurlarındaki suni yükselmeyi silip süpürdü. Şuan görmüş olduğumuz dolar ve döviz kurundaki stabil hareketler olması gerektiği gibi devam ediyor.

Dolar Düşecek Mi ? Dolar Düşmeye Devam Edecek Mi ?

Dolar kuru şuan olması gerektiği gibi yoluna devam ediyor. Dolar ve döviz piyasalarında dikkat edilmesi gereken husus her sert çıkışın bir sert düşüşe maruz kalacağı gerçeğidir. Döviz piyasalarında hızlı çıkışlar genellikle suni yani gerçek olmayan şişirilmiş yükselişlerdir. Bu tür durumlarda çok dikkatli ve temkinli olmak gerekir.  Dolar krunda daha fazla düşüş beklemek mümkün değil gibi görünüyor.

Dolar kurundaki kararlı yükselişin sebeplerini ortadan kaldırmadıkça dolar kurunda büyük bir düşüş ve stabil duruma gelmesi mümkün değildir.

Dolar Neden Yükselecek ? İşte Sebepleri

Ülkemizde yaşamış olduğumuz döviz eksikliği ve yabancı yatırımcıların ülkemizi birer birer terk etmesinden dolayı ülkemizde döviz sıkıntılarını beraberinde getirdi. Ülkemiz bilindiği üzere dışa bağlı ve dış borcu olan bir ülke. Bu durumda ülkemizin ihtiyacı olan en önemli şey Dolar kaynağı. Bir ülkenin Dolar kazanabilmesi için öncelikle dış ülkelere yoğun bir şekilde ürün satmalıdır.

Ham maddenin dışarıdan ithal edilmesi ve bu hammaddeler ile elde edilen ürünlerin yurt dışına ihraç edilmesi , hem ülkemizden dolar çıkışına hem de dolar girişine sebep oluyor. Fakat bu durum ülkemiz için yeterli değil. Dış borçlarımız vede gelen giden doların orantısız olmasından dolayı ülkemizdeki döviz rezervlerinin her geçen gün azalması dolar ve döviz kurlarında yükseliş gerçeğini beraberinde getiriyor.

 

Üst kısımda vermiş olduğumuz grafikte dolar kurundaki suni yükselişi rahatlıkla görebiliyoruz. Olumsuz açıklamalar sonrasında yapılan olumlu açıklamalar ile dolar kurundaki sert düşüşü yine grafikte görebilirsiniz.

Türk Lirasının Değeri Nasıl Korunacak ?

20 Aralık akşamı yapılan açıklamalarda kısmen faiz uygulaması tabanlı bir açıklama gerçekleşti. Türk lirası mevduat hesaplarında bekletilen türk lirası için 6 ay sonunda dolar kurunda bir kalıcı yükselme meydana gelirse Türk Lirasındaki kaybın mevduat hesapları sahiplerine ödeneceği belirtildi. Fakat bu proje henüz hayata geçmedi.

Dolar kuru üzerinde bir yükseliş olduğunu var sayarsak vede mevduat hesaplarında Türk Lirası saklıyorsanız paranız dolar olarak var sayılıp aradaki değer kaybı paranıza eklenecek. Fakat paranız mevduat hesabında beklediği süre içerisinde dolar kurundaki ani yükselişlerle 6 ay sonrası baz alınır. Yani dolar kurunda gerçekleşen döviz dalgalanmalarında size para ödenmez. Dolar kurunda uzun süreli yükseliş yaşanır vede bu şekilde tutunmayı 1 yıl başarırsa 1 yıl sonunda paranızın kaybı tam anlamı ile size ödenir. 6 aylık dönem sonunda ise paranızdaki kayıpların sadece %50 si ödenir. Yeni para sistemi sizler için ne kadar cazip olur orası bir merak konusu.

Dolar Alımı Devam Ediyor Mu ?

20 Aralık akşamı dolar ve döviz kurunda yaşanan sert düşüş sonrasında. Sert öıkışlar ve sert düşüşler bir süre daha devam etti. Sadece 2 saatlik süre içerisinde milyonlarca dolar bozuldu ve tekrar geri alındı. Şuan dolar kurunda gelinen noktada ise dolar alımı devam ediyor gibi görünüyor. Tüm yatırım araçlarının Türk Lirasına dönmesi ve hiç bir sivil kişinin dolar almaması neticesinde dolar kurunda muhteşem bir düşüş yaşanabilir. Fakat Türk Lirasına olan güvensizlik dolar ve diğer yabancı para birimlerine yatırımı kaçınılmaz kılıyor.

Dolar ve döviz kurlarında yapmış olduğumuz yorumlar kesinlikle yatırım amaçlı değildir. Yorumlarımız tamamen piyasa analizlerine bağlıdır ve gerçekleşmeyebilir.

 

Bir önceki yazımız olan Doları Patlatacak Yeni Bela Uzman Dolar Yorumu başlıklı makalemizde DOLAR hakkında bilgiler verilmektedir.

Dolar Yorumu

View Comments

Recent Posts

Kripto Para Piyaysasında Düşüş Devam Edecek Mi?

Kripto Para Krizi Atlatabilir Mi? Piyasalarda işlem gören 20 bin den fazla kripto para çeşidi…

2 yıl ago

Dolar Neden Yükseliyor ? Dolar Yükselmeye Devam Edecek Mi ?

Dolar yeniden istikrarlı yükselişine başladı. Dolar Neden Yükseliyor ? Dolar Yükselişi Devam Edecek Mi ?…

2 yıl ago

Dolar Yeniden Canlanıyor , Dolar İçin Yeni Plan

Doların yeniden canlanması şuanki siyasi gerilimin etkileri. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde yapılan araştırmalar ve siyasi gerilimlerin…

2 yıl ago

Doları Patlatacak Yeni Bela Uzman Dolar Yorumu

Doları Patlatacak Yeni Bela Uzman Dolar Yorumu , Faiz düşüşü için ve Dolar yükselişi için…

2 yıl ago

Ekonomist Oktay Teknik Analiz Dolar Hedef 16 TL

Ekonomist Oktay Teknik Analiz Dolar Hedef 16 TL , Dolar cephesinde 2 gündür sakin bir…

2 yıl ago

Güncel Dolar Yorum ve Analist Görüşleri 24.09.2021

Merkez Bankasının faiz indirme kararı ardından dolar hızlı bir yükseliş trendine girdi. Ekonomist ve Finansal …

3 yıl ago

This website uses cookies.