Dolar Yorumu

Güncel Dolar Yorum ve Analist Görüşleri 24.09.2021

24.09.2021
327
Güncel Dolar Yorum ve Analist Görüşleri 24.09.2021

Merkez Bankasının faiz indirme kararı ardından dolar hızlı bir yükseliş trendine girdi. Ekonomist ve Finansal  uzman görüşe göre Merkez Bankasının faiz kararının yanlış olduğu belirtiliyor. Merkez Bankası faiz düşürme kararı ardından dolar kurunda 8,84 TL lik yeni bir rekor gözlemlendi.

Dolar Yükselişe Devam Edecek Mi?

Merkez Bankasının almış olduğu zamansız faiz indirme kararı ile yükselen döviz ve dolar kurlarında yükseliş devam edecek. Uzun süredir ülkemizde yaşanan olumsuzluklar dolayısı ile ülke içerisinde anlamsız bir denge sağlanmış durumda. Döviz alım ve satım işlemleri , ülke içerisindeki ticaret ve dış ülkeler ile yapılan ticaretler bu anlamsız dengeyi bir ölçüde koruyor. Fakat dolar kurunda yaşanan yükseliş anlık olarak hızlı bir yükseliş gösterse de , önümüzdeki günlerde daha yavaş yükselişine devam edecek.

Dolar Ne Zaman Hızlı Yükselecek?

Ülkemizde ve dünya genelinde yaşanan hastalıklar ve ekonomik olarak küçülmeler neticesinde , türkiye de olduğu gibi tüm dünya ülkelerinde de Merkez Bankaları faiz artırım kararı almak zorunda kalacaklar. Özellikle amerika cephesinde alınacak olan faiz artırım kararı doların kaderini belirleyecek. Amerika Birleşik Devletlerinde yapılması planlanan faiz artırım kararı ülkemizde dolar kurunu yeni bir hızlı yükseliş trendine sokmaya yetecektir.

Merkez Bankası Neden Zamansız Faiz İndirimi Yaptı?

Eski merkez bankası müdürünü görevden alınma sebepleri arasında yüksek faiz politikası yer almıştı. Sonrasında göreve getirilen Şahap Kavcıoğlu , Cumhur Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ın yüksek faiz politikasına olan sert bakışı nedeni ile faizleri düşüreceğini her toplantı kararı sonrasında açıklamıştı. Ülkemizin içinde bulunduğu dar boğaz sebebi ve Merkez Bankası döviz rezervlerinin az olmasından dolayı faizler düşürülemiyordu. Faiz düşürme kararı döviz kurlarında canlı bir yükselişe sebep oluyordu. Buna rağmen göz göre göre faiz indirim kararı meydana gelmiş oldu. Bazı ekonomist görüşlerine göre Cumhur Başkanımızın baskısı , bir baka ekonomistlere göre ise inşaat sektörlerini biraz daha canlandırmak ve kredi başvurularının önünü açmak sebep olarak gösteriliyor.

Döviz Kurlarında Yaşanan Artış Halka Nasıl Yansıyacak?

Dolar ve Döviz kurlarında yaşanan dengesiz ve orantısız artış tabi ki  A dan Z ye türkiye geneline olumsuz olarak yansıyacak. Özellikle dolar kurunda yaşanan ani yükseliş ülke genelinde bir çok kalem mal satışına zamlı fiyat olarak yansımaya başladı. Türkiye den diğerülkelere yapılan mal satışı yani ihracat bile bu artıştan olumsuz olarak etkilenecek.

2021 Yıl Sonu Dolar Tahmini , Dolar Ne Kadar Olacak?

Merkez Bankası almış olduğu faiz indirim kararı ile dolar kurunda ani bir yükselişe sebep oldu. Bu yükseliş dalgası piyasa hareketlerine ve döviz yatırımcılarının tavrına göre daha hızlı veya daha yavaş değişebilir. Fakat döviz kurlarında yaşanan yükseliş her halukar da yavaş veya hızlı devam edecektir. 2021 yılı sonlarında dolar kurunda en azından 9,60 TL seviyeleri rahatlıkla görülecek. ABD nin faiz artırım kararı na bağlı olarak 10 TL seviyelerini de görmemiz mümkün olabilir.

Hangi Ülkeler Faiz Artırım Kararı Alacak?

Norveç faiz artırım kararı aldı. Bunun ardından ABD de faiz artırım kararı alınacağı sesleri yükselmeye başladı. Ardından İngiltere 2022 nin ocak ayından itibaren faiz artırım kararı alınabileceği açıklamalarında bulunurken , tüm ülkeler bu faiz artırımından olumsuz yönde etkilenecek. Dünya genelinde kullanılan para birimlerini başında Amerikan Doları , Avrupa birliği parası olan Euro ve Sterlin. Bu para birimlerinin merkezi olan ülkelerde faiz artırımı yapılması dünya genelindeki döviz kurlarında olumsuz ve dengesiz bir döviz artışına sebep olacaktır.

Döviz Kurlarında Yaşanan Artış ve Etkileri

Dışa bağlı ülkelerde yaşanan döviz kuru değişiklikleri , tüketim ve tüm ticari ürünlerde fiyat yükselişini tetikler. Bu fiyat yükselişlerine bağlı olarak , ev kiraları , otomobil fiyatları ve aklınıza gelebilecek her şeyin satış ve alım fiyatları katlanarak çoğalır.

Bir önceki yazımız olan Temmuz 2021 Dolar Yorumu Dolar Yatırımcıları Dikkat başlıklı makalemizde temmuz 2021 dolar yorumu hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.