Dolar Yorumu

Dolar Yorum 11 Mayıs 2021 Selçuk Geçer Dolar Yorumu

10.05.2021
262
Dolar Yorum 11 Mayıs 2021 Selçuk Geçer Dolar Yorumu

Dolar Yorum 11 Mayıs 2021 , Bu günde her zaman olduğu gibi geçtiğimiz hafta neler yaşandı kısa bir göz atacağız , ardından önümüzdeki hafta neler yaşana bilir onları Sizler için değerlendireceğim.

Dolar Yorum 11 Mayıs 2021 Küresel Piyasalarda Değişim

Önce küresel piyasalarla başlayalım, Dünyada neler yaşandı geçtiğimiz hafta ve piyasaları nasıl etkiledi ve sonrada Türkiye’yi değerlendirelim. Bildiğiniz gibi Türkiye’de iki önemli verisi vardı bunlardan biri Merkez Bankasının faiz kararıydı, her hangi bir değişikliğe gidilmedi , öbür taraftan TÜİK’in enflasyon rakamları vardı. TÜİK son iki yılın en yüksek enflasyon rakamıyla karşımıza çıktı,görünen o ki yükseliş eğilimini devam ettirecek. Nedenleri ayrıntılı bir şekilde az sonra sonra değerlendireceğiz.

Tabii küresel piyasalarda da ABD Hazine Bakanı Yellen açıklamaları çok dikkat çekici oldu ve piyasaların çok ciddi mananada hareketlenmesini beraberinde getirdi. Önce bir faiz artışı sinyali verdi ardından da söylediklerim yanlış anlaşıldı bir öneri yada bir öngörü değildir FED Başkanın kararlarına karışamam elbette dedi. Bu açıklamanın sonrasında piyasa biraz sakinleşti. Cuma günüde istihdam verileri açıklandı, 1Milyon istihdam yaratılması bekleniyordu. Sadece 266 Bin kişilik istihdam yaratıldığı görülünce piyasa tekrar yukarıya doğru hareketlendi
çünkü teşviklerin devam edeceği herhangi bir faiz artırımına gidilmeyeceği beklentisi artı.

11 Mayıs 2021 Dolar Yorum – Haftalık Piyasalar da Neler Oldu ?

Sırayla Pazartesi’den Cuma’ya kadar neler oldu Dünyada ona bir bakalım.
Birincisi Küresel piyasalarda enflasyon beklentisi arttı. Bunun temel nedeni hem Avrupa’dan hem ABD’den gelen gerek istihdam , gerek üretim, gerek PMI verilerinin beklentilerin üzerinde yani iyimser olması idi. Özellikle Avrupa bölgesinde Euro bölgesinde ki PMI son 24 yılın en yüksek seviyesine geldi 62’lik bir oranla,dolayısıyla bir anda her şey düzeldi galiba üretim canlanıyor, Avrupa ve ABD canlanıyor burnunda enflasyonist bir etkisi olacak elbette demeye başlandı. Tabii ki geçtiğimiz hafta değil onun öncesinde gelen Dünyada ki enflasyon rakamları aslında piyasaların hareketlendiğini bize göstermeye başlamıştı ,o nedenle de bir faiz beklentisi oluştu.

Dolar Yorum 11 Mayıs 2021 Uluslar Arası Faiz Artırımı Gelir Mi ?

Avrupa Bankalarından, hem Avrupa Merkez Bankasından ve elbette FED’den bir faiz artırımı gelir mi beklentisi oluştu bunda Yellenin açıklamasının etkisiyle altın fiyatları düşmeye başladı , faizler geriledi, riskli varlıklardan ufak ufak çıkıldı,Dolar endeksine yönelmeler oldu. Piyasaların aklı karıştı Cuma gününe doğru ise Yellen açıklamasını düzeltmesiyle , Dünyada ki diğer gelişmelerle ve ABD istihdam verileriyle birlikte tekrar 3-4 yıl öncesine dönüldü. Enflasyon endişesi bitti mi, elbette bitmedi, küresel enflasyon endişesi devam ediyor.

Dolar Yorum – Dünya Genelinde Enflasyon Artışı Ne Durum da ?

Enflasyon endişeni destekleyen bir sürü neden var, örneğin ABD Başkanı Biden 4Trilyon Dolarlık bir paket daha açıkladı. Kongreye gönderdiği bu paket tartışılmaya başlandı, muhtemelen Cumhuriyetçilerle uzlaşılmaya çalışacaklar. Piyasaya 4 Trilyon Dolar girecek yakın zaman içerisinde. Bununda enflasyon üzerinde ki etkilerini göreceğiz. FED Başkanı Powell’in açıklamaları dikkat çekiciydi. Powell elbette ABD bir toparlanma var ancak şunu unutmayalım ki ekonomik toparlanma herkese yansımıyor dedi. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerle ve daha dar gelirli vatandaşlar kapsayan bir söylemdi bu. Powell’in açıklaması Varlık alımlarını şu anda kısmayı ve herhangi bir faiz artırımı düşünmüyor beklentisini güçlendirdi.

Bu açıklamanın ardından Dolar endeksinde geri hareket görüldü 90 seviyesine kadar gevşedi buna bağlı olarak Türk lirası bir miktar toparlandı. Dolar neredeyse 8,40 TL yükselmişti , bu açıklamalarla ile birlikte Cuma günü 8,20 TL seviyesinde kapanışını gerçekleştirdi.

Dolar Yorum – Enflasyonu Etkisi Altına Alan Veriler Neler ?

Enflasyonu tetikleyecek önemli bir başka veri ise Bakır ve Çelik fiyatları , özelikle ağır sanayi , otomotiv sanayi , elektronik ve teknoloji sektörlerinde en çok kullanılan ham maddeler. Son 10 yılın en yüksek fiyat seviyesine gelmiş durumda. Emtia , tarım , çip ve pandemi krizi tüm hızıyla devam ediyor. Hatta çip krizi öyle bir noktaya gelmiş durumda ki 3 Trilyon Dolarlık bir yatırım yapılmaz ise yıllar boyunca devam edecek bir kriz. Çip otomotiv sanayinden, bilişim sanayine kadar her alanda kullanılmakta. Bunlar enflasyonun artmasını neden olacak sebebler olarak görülüyor. IMF Başkanın yaptığı açıklama yüksek faiz ortamına hazır olun enflasyonun artacağını ön görüsünü destekler nitelikteydi.

İMF Yüksek Faiz Neden Kullanmıyor ? 11 Mayıs 2021 Dolar Yorum

IMF’nin yüksek faizi işaret etmemesinin temel nedeni gelişmiş ülkelerde enflasyon bir tehdit haline gelmeye başlarsa muhtemelen faiz artırımları başlayacak. Her ne kadar FED ve Avrupa Merkez Bankası inkar etseler de , şimdilik varlık alımlarını azaltmakla bu işi çözebileceklerini düşünüyor olsalar da faiz artırımına gitmek zorunda kalacaklar.
Gelişmiş ülkelerde ki bu yüksek faizi ortamı , bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkileyeceğinin cevabı ise gayet sabit. Gelişmiş ülkeler faiz artırdığında gelişmekte olan ülkelerde yabancı para çıkışı hızlanacak. Türk lirası ve diğer gelişmekte olan ülke para birimleri değer kaybedecek.

Dolar ve Döviz Kurları Yükselecek Mi ? Dolar Yorumu

Bu süreçte Dolar , Euro ve Sterlin de çok hızlı ,sert hareketler göre biliriz.
Tarım dışı istihdam verilerini önümüzde ki aylarda takip edeceğiz , eğer ki beklentiler olumlu yönde iyi gelirse o zaman enflasyonu ve faiz konusunu konuşmaya başlarız. Bu da Dolar endeksinin hızla yukarıya doğru gitmesini ve Türk lirasının başta olmak üzere ve gelişmekte olan diğer Ülkelerin para birimlerinin hızla değer kaybetmesini beraberinde getirir.

Geçtiğimiz Hafta Yurt İçi Gelişmeler ve Dolar Etkisi

Türkiye’de geçtiğimiz hafta neler oldu, imalat PMI geldi. Nedir bu imalat PMI?
Her sektörle ilgili satın almaları ifade ediyor. Bir anlamda üretimin geleceğini ifade ediyor. Türkiye PMI ,11 ayın en düşük seviyesinde ,demek ki Türkiye’de üretimin durduğu anlamına geliyor. Söylendiği gibi Türkiye’de talep odaklı bir ekonomi ve enflasyon yok. Enflasyonda Türkiye’de ki tablo ne, üretim düşüyor, talep yok , buna rağmen enflasyon düşmesi gerekmez mi? Buna rağmen enflasyon son iki yılın zirvesinde, ekonomik verilerin ne kadar sıkıntıda olduğu , ekonomi yönetiminin ne kadar hata içerisinde olduğunun en net göstergesi. Bir yanda üretim yok, talep yok, büyük bir işsizlik var ve enflasyon yükseliyor.

Talep Olmadan Enflasyon Bu Durumdan Etkilenir Mi ?

Bu nasıl oluyor ? Talep yokken enflasyon yükselir mi? Evet yükselir. Türkiye de maliyet odaklı bir enflasyon var. Bu da şu demek, Türkiye’de Dolar Kuruna, yüksek vergilere bağlı bir enflasyon var. Üretim fiyatlarının girdi maliyetlerinin yükselmesi üzerine kurgulanmış bir tüketici enflasyonunu var. Dolayısıyla bütün bunlar bir araya geldiğinde enflasyon yükseliş eğilimini devam ettiriyor ve devam ettirecek.

Merkez Bankası Yıl Sonu Beklentisi – 11 Mayıs 2021 Dolar Yorum

Merkez Bankası bildiğiniz gibi yıl sonu beklentisini %12 üzerine çıkarttı. Merkez Bankası Anketlere bakıldığında enflasyon %1381 seviyesine dayandığını görüyoruz yıl sonu beklentisi olarak. Bana göre bu rakamlar gerçekçi değil. Geçtiğimiz hafta açıklanan tüketici enflasyon rakamı %17,77 seviyesini gördük , son iki yılın en yüksek seviyesi. Çok daha tehlikeli bir rakamla karşı karşıya kaldık , o da üretici enflasyonunun %35 seviyesinin üzerine çıkmış olması. Aradaki makas %18 seviyesine çıktı, neredeyse tüketici enflasyonu ,üretici enflasyonun yarısı.

Bu da bize şunu gösteriyor , yüksek maliyetler fiyatlara yansıtılacak ve tüketici fiyatları da yukarıya doğru gitmeye devam edecek. Merkez Bankasının söylediği gibi %13-%14 civarında bir enflasyon olması mümkün değil. Kademe kademe yükselecek ve yıl sonunda iyi ihtimalle %24-%25 seviyesinde kapatacak. Bu da faizlerin %27 ile %30 aralığına gideceğini gösteriyor. Reel sektörün , bankacılık sisteminin daha da tıkanacağını ve çok daha ötesi banka batıklarınızdan kontrolden çıkacağını gösteriyor.

Banka Batıkları Ne Zamana Kadar Ertelenecek ? Dolar Yorum

Şu an itibariyle banka batıkları erteleniyor ve ertelenme niyetinde . Bildiğiniz gibi Haziran’da bu süre bitiyor ama yıl sonuna kadar uzatılması düşünülüyor , muhtemelen de uzatılacak. Önümüzde ki yıl bu batıklar karşımıza çıkacak hem de artarak ve bu büyük banka batıkları aynı zamanda büyük bir finansal iktidarsızlığı ve krizi işaret ediyor. Ödemeler dengesi, faiz , kısa vadeli dış borç borç, bütçe krizlerine ek olarak banka krizi ve finansal krizi koyarsak inanılmaz bir riskler bütünü karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki süreçte Döviz kurunda çok daha sert kırılmaların olduğunu göreceğiz ve ekonomik buhranın daha da derinleşeceğini. Bu konuyla ilgili hangi adımların atılacağını hep birlikte takip edeceğiz.

Uyarı ; Dolar Yorumu web sitemizde yayınlanan Dolar Yorumları ve piyasa verileri tamamen bilgi amaçlıdır. Yatırım niteliği taşımamaktadır.

Güncel Dolar Yorumları

Selçuk Geçer Dolar Yorum Video Anlatım

Bir önceki yazımız olan 10 Mayıs 2021 Dolar Yorumu Ekonomistlerin Dolar Yorumu başlıklı makalemizde 10 Mayıs 2021 Dolar Yorumu hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.