Dolar Yorumu

Analistlerin Güncel Dolar Yorumları 10 Nisan 2021

10.04.2021
377
Analistlerin Güncel Dolar Yorumları 10 Nisan 2021

Dolar Yorumları , dolar yorumu , günlük ticari gelişmeler , banka faiz kararları , uluslar arası gelişmeler , gerginlik ve gelecek dolar tahminleri.

Selçuk Geçer Dolar Yorumu , Dolar Neden 16 TL Olacak ?

Amerika 2 savaş gemisini karadeniz sularına sürdü ve yakın zamanda boğazları geçerek , montrö gereği 21 gün boyunca sularımızda yerleşik olarak kalacak. 21 gün sonunda tekrar boğazları geçerek sularımızdan çıkacak ve daha sonrasında tekrar geri gelme ihtimali çok yüksek. Ruslar bu durum karşısında boş durmayacak gibi görünüyor. Ruslar savaş gemilerini öne sürebilirler.

Rusya dışişleri bakanlığı açıklama yaptı ; Montrö bizimde anlaşmamızdır. Montrö bozulup amerika lehine kararlar verilirse bizde gereğini yaparız.

Tüm olumsuzluklar bir araya geldiğinde bir yanımızda savaş , bir yanımızda hastalık olunca turizm gelirlerinde de ciddi düşüş beklemek mümkün. Rusya ve amerika tamamen karşı karşıya gelmiş durumdalar. Son gelişmeler ile rusya ve çin ile siyasi olarak uzaklaşmaya başladık. Amerika ile bir yakınlık durumu da mümkün değil gibi görünüyor.

Rusya ve Amerika Türkiye ye karşı tüm kozlarını kullanabilirler. Cari açıkları kapamak için , rusya tarafından doğalgaz , enerji , turizm , nükleer anlaşmalar gibi alt yapı kozları kullanılabilir. Bu kozlar dolar yükselişine sebep olur.

Ülkemizde yaşanan hastalıklar ve engellenemeyen bulaş haricinde yeni mutasyonlar ve ölümcül etkisi daha yüksek olan hastalık ülkemize girdiği anda , İşler daha da kötü olacak gibi görünüyor. Şuan ki durumda bile esnafa yeterince yardım yapılamazken , iflaslar ve borçlar bu denli büyürken , dövizi yerinde tutmak mümkün değil.

dolar yorumları

Türkiye ve Ulusları arası ekonomiye yön veren kriterlere göre pandemi sürecinin uzaması piyasalarda ki sıkışmayı derinleştiriyor.
Amerika ve Rusya’nın Karşı karşıya gelmesi Montrö Anlaşmasını gündemde olması , Rusya ile yapılmış olan Enerji ve altyapı anlaşmaları ,Turizmin sekteye uğrama riski Türkiye’yi stratejik ve ekonomik sıkışmanın kaçınılmaz gerçeğiyle karşı karşıya getiriyor .
Dolar kurunun aşağı çekilmesi için Merkez Bankasının faizleri düşürmesi gerekliliği ,Merkez bankası dolar rezervi ve yabancı sermayenin hızla ülkeden çıkıyor olması bunu daha da olanaksız kılıyor. Merkez Bankasının açıkladığı anket açıklamasına göre dolar kuru yıl sonu beklentisi 8,57 TL. çıkmış bulunmakta yıllık ortalaması ise 8,76 seviyesinde.
Merkez Bankası anketine göre enflasyon verisi ise 13,2 seviyesinde.
Garanti ve Akbank ‘ın yabancı sermaye hissedarlarının Borsada çekiliyor olması önümüzde ki dönemde banka krizlerin olma riskini beraberinde getiriyor. Varlık fonunda bulunan ÇAYKUR’un zarar etmiş olması Varlık fonuna olan güven kaybı yaratmış olması dikkate alınırsa Borsanın üzerinde olumsuz etki yaratacağı endişesini beraberinde getiriyor.
Önümüzde ki süreçte Türkiye’nin Politik tavrının ekonomi üzerinde ki etkisi her zamankinden daha büyük önem kazanacak.
Dolar Yorumları Kesinlikle Yatırım Amaçlı Değildir

Turhan Bozkurt Dolar Yorumları Bankalar Döviz Krizine Girebilir

Uluslar arası kredi değerlendirme kuruluşu Fitch ’in yaptığı açıklamada ,
Banka mevduatları , Döviz mevduatları, Banka mudilerini ,Banka kredisi alanları,
Şirket ve Şahısları bekleyen tehlikeler karşı uyardı.

Recep Tayyip Erdoğan ,Merkez Bankasını Başkanı Şahap Kavcıoğlu ’nun faizin indireceğine işaret etti. TÜİK ’in enflasyonu %16 altında tutmasıyla birlikte 15.Nisan’ da Para Politikası Kurulunun faizi düşürüleceğinin teyidi gibi gözükmekte. Metropol Araştırma Şirketinin yaptığı son araştırmada Merkez Bankasına % 52 güvenmediği , endişe duydukları sonucu çıkmıştır.

Fitch ‘in yaptığı uyarıların satır aralarında ,Naci Ağbal ’ın görevden alınması TL’de hızlı değer kaybıyla birlikte piyasalarda belirsizliğe yol açtığını ve Türkiye’de faaliyet gösteren Bankaların re-finansman riskini de artığına dikkat çekiliyor. Döviz mevduatların da ılımlı çıkış %20 olması halinde Bankaların elindeki döviz tutarının yeterli olduğunu, piyasanın 12 ay için tam kapandığı olağanüstü bir durumda 45-50 Milyar dolarlık dövize ihtiyaç duyulabileceği belirtilmiştir.

dolar yorumları

Bankaların 2020 yıl sonu döviz likiditesinin yarısı Merkez Bankasına yapılan plasmanlar dan ,özellikle swapların teşkil ediyor olması Döviz likiditesinde Merkez Bankasına bağımlılığın 2021’de yüksek kalacağı ve
TL’ de ki zayıflamanın ve enflasyonun yükselmeye devam etmesi halinde dolarizasyon artabileceği.
Güvende oluşacak somut bir zayıflama veya şirketlerde nakit darlığı, döviz mevduatlarında azalmaya yada istikrarsızlığa yol açabilir.

Bankaların döviz üzerinden kısa vadeli borçları piyasalardaki oynaklık nedeniyle Bankaları kırılgan hale geldiği belirtiliyor.

Recep Tayyip Erdoğan , Merkez Bankasını Başkanı Şahap Kavcıoğlu ’nun faizin indirileceğine işaret etmesi ve TÜİK ’in enflasyonu %16 altında tutmasıyla birlikte 15.Nisan’ da Para Politikası Kurulunun faizi düşürüleceğinin teyidi gibi gözükmekte.

Tüm bu veriler ışığında süreci doğru analiz etmeye yardımcı olabileceği için,
Metropol Araştırma Şirketinin yaptığı son araştırma sonuçlarına göre Merkez Bankasına
güvenim azaldı diyenleri % 59,1
fikrim yok/cevap yok diyenler %22,6
güvenim arttı diyenler %18,2

Dolar Yorumları Kesinlikle Yatırım Tavsiyesi Olarak Paylaşılmamıştır

Bir Önceki Dolar Yorumları

Dolar Kuru Bugün Ne Kadar ?

Bir önceki yazımız olan Analistlerin Güncel Dolar Yorumları 9 Nisan 2021 başlıklı makalemizde dolar yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar