Dolar Yorumu

2 Temmuz 2021 Dolar Yorumları Ortalık Toz Duman

02.07.2021
263
2 Temmuz 2021 Dolar Yorumları Ortalık Toz Duman

2 Temmuz Dolar Yorumları , piyasalardaki karmaşa ve dün dolar kurunda 8 ,60 Seviyelerinin görünmesi ardından , doların 8 , 60 kapanışı ile bugün açılan dolar kurlarında 8 , 72  seviyelerini net olarak görmekteyiz. Dolar kurundaki belirsiz tavır nereye kadar gidecek şimdi bunu yorumlayalım.

FED Kararları ve Merkez Bankası Dolar Kurunda Panik Yaratıyor

Son yapılan FED açıklamaları ile faiz artırımı söylemleri dolar kurunda 8 , 80 lik seviyeleri görmemize neden oldu. Ardından Türkiye Merkez bankası nın faiz düşürme söylemleri de dolar kurunda oanik havası yaratmaya yetiyor. Bu tavırlar neticesinde türkiye de yaşanan dengesiz kur artışları bir süre daha devam edecek gibi.

Ortalık Toz Duman Dolar Kurunda Ani Çıkışlar

28 Haziran haftanın ilk piyasalarda belirsizlik hakim.
ABD FED’in 16 Haziran da aldığı kararların etkileri devam etmekte.
Borsa İstanbul 1378 kritik desteğininde altına inerek ,1373 puanla günü ekside kapattı ama bu seviyenin altında ki kapanışlar bize 1345 ve 1329 desteğine hazırlık olarak yorumlana bilir. Borsa İstanbul’da ki düşüşün 1280 puana kadar devan edeceği görülüyor. Bankaların ve Finansal kuruluşların kayıpları oldukça fazla.
FED’in aldığı kararların piyasalarda yarattığı değişimi anlamak mümkün olmaya bilir bu nedenle sepetti ki risklerin dağıtılması gerekiyor.
Öncelikle Anaparanın muhafaza edilmesi gerekiyor çünkü Doların patronu 2020 Mart ayında başlayan Covid-19 salgınıyla birlikte piyasayı ayağa kaldırmak için para basmaya ve %0 faizle kredi dağıttı. Para bolluğunun yarattığı ikinci safhada ise Varlık fiyatları,Hisse Senetleri, Şirketlerin değerleri yükseldi ve o paralar Kripto paralara ve emtia fiyatlarına yöneldi. ABD bu durumu şimdi kontrol altına alınmaya çalışılıyor ve tüketici fiyat endeksi %5 seviyesinde , FED bunun geçici olacağını açıkladı.
2022 yılından itibaren tahvil alımlarının azaltacaklarını,yıl sonunda sembolik faiz artışının gideceklerini ve 2023 sonuna kadar iki defa faiz artıra bileceğini açıkladı.
Repo faizlerin %0,75 ila %1,50 arasında olacağı ön görülüyor.
FED üyeleri arasında faiz artışı ve vanayı kısma takvimine dair ihtilaf yatırımcıları tedirgin etmekte. FED üyeleri 12 Merkez Bankası üyelerinden oluşmakta, özellikle en etkili olanı ise New York FED faiz artırımına mesafeli durduğu bilgisi var.
2008 Mortgage Kriz’inde açılan para bolluğu perdesi 2013’te tahvil alımlarının azaltılmasıyla kapanmaya başlamıştı.
Covid-19 salgın paketinin sonu 2013 şokuna benzemeye bilir.
Aşılamalar tüm hızıyla devam etse bile ,yeni mutasyonların çıkması salgına dair endişeler devam etmekte. En tehlikeli olarak değerlendirilen Delta varyantının çok bulaşı ve öldürücü olduğu ve karşı aşının etkinliğinin sınırlı olduğu bilgileri endişeleri artıyor.

SEPETTE DOLARIN AĞIRLIĞI ARTACAK

Faiz artışı Dolara değer kazandıracak. Döviz sepetinde bu dönem Dolar ağırlığı artırılmalı. Euro muhakkak olmalı.
Altın ve gümüş yer almalı ancak emtia %25’i geçmemeli.
Katılım hesabı ve mevduat gibi sabit getirili varlıklar %10 civarında bulundurulabilir.
Risk sevenler düşüşlerin devamında dip noktalardan güçlü kripto para birimlerine %5 yer verebilir.

Merkez Bankası Bugün Toplantı Kararlarını Açıklayacak

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu göreve geldiği günden itibaren faiz lerin düşürülmesi için yoğun çalışma içinde olduklarını ve faizin düşürüleceğini her toplantıda açıklıyor. Fakat Merkez Bankasının şuan bulunmuş olduğu dar boğaz nedeni ile faiz düşürme kararının şuanlık dolar kurunda yükselişe debebiyet vereceği ortada. Hal böyle olunca büyük ihtimalle Merkez Bankası toplantısı sonrasında alınacak olan karar faiz lerin sabit kalacağı yönünde olacaktır.

Şuanki faizlerin sabit kalması bile dolar kurunda yavaş ilerleyişlerin sebebi oluyor.

Bir önceki yazımız olan 26 Haziran 2021 Dolar Yorumu Dolar Ne Kadar Olacak ? başlıklı makalemizde 26 haziran 2021 dolar yorumu hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.