Dolar Yorumu

Dolar Yeniden Canlanıyor , Dolar İçin Yeni Plan

29.12.2021
318
Dolar Yeniden Canlanıyor , Dolar İçin Yeni Plan

Doların yeniden canlanması şuanki siyasi gerilimin etkileri. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde yapılan araştırmalar ve siyasi gerilimlerin tırmanması dolar ve döviz kurlarında yeni rekorlara gidebilir.

Merkez Bankası Faiz İndirmeye Devam Ederse Neler Olacak ?

Merkez bankası faiz indirmeye devam ederse döviz kurlarında yükseliş beklentisi artacak. Şuanki durumda bile faiz düşüşü söylemleri bile döviz kurlarını yukarı yönde hareketlendirmeye yetiyor. Merkez Bankasının faiz indirimi dolar için yeni rekorlar geleceğinin habercisi olabilir. Merkez Bankası toplantı sonrası döviz kurlarında değişimler gözle görülür şekilde değişecektir.

Merkez Bankası ülkemizdeki gelişmeleri 3 ay süre ile takip edeceğini belirtti. Bu gelişmeler sonucunda yeniden faiz kararı alınacağını tamamen piyasalara bağlı olduğunu açıklamıştı. Bizim düşüncemize göre mart ayına kadar fazlerin yükseltilmeyeceği bir gerçek. Merkez Bankasının faiz kararını pas geçmesi veya faiz indirmesi Dolar ve diğer döviz kurlarındaki yükselmeyi durdurmayacaktır. Döviz kurlarını düşürmek için ya ihracatı arttırmak yada faiz leri yükseltmek gerekli.

Yüksek Fiyatlarda Dolar Alanlar Ne Yapacak ?

15 – 16 – 18 Liralardan döviz yatırımı yapan yatırımcıların bir kısmı henüz bekleme aşamasında gibi görünüyor. Doların 18 Liralardan 10 Liralara düşmesi yatırımcıların %50 gibi bir kayıp yaşamalarına sebep oldu.  Düşüncemize göre devletin döviz yatırımcıları için bir karar çıkarması gerekli. Yüksek rakamlardan döviz yatırımı yapan kişilerin zararları karşılanarak ellerindeki döviz cinsinden paranın Türk Lirasına çevrilmesi önerilmeli. Bu sayede beklemede kalan dövizi de Türk Lirasına çevirerek döviz kurlarından biraz daha sakinleşme ve stabil durum sağlanabilir.

dolar

Dolar Alımı Devam Ediyor Mu ?

Bir kısım insan ellerindeki doları bozdururken , bir yandan da döviz alımı devam ediyor. Piyasalardaki ani çıkış ve düşüşler kısa vadeli yatırımcılar için kazanç kaynağı olabiliyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken hususlardan biri hızlı düşüş ve çıkış yaşayan kurları her zaman daha tehlikeli olabileceğidir.  Bu durumda iki ihtimal vardır. Ya çok kazanırsınız , yada çok kaybedersiniz. Piyasalarda genel olarak yaptığımız araştırmalara göre yeniden dolar alımının hareket kazandığı yönünde.

İthalat Yapan Şirketler Nasıl İndirim Yapacak ?

İthalatçı firmalar yüksek kur üzerinden yapmış oldukları alımlar sayesinde piyasaya sürdükleri ürünlerde indirim yapamıyorlar. Bu durumda yine devletin bu şirketlere bir ön görüde bulunması gerekmektedir. İthalatçı firmaların döviz krundaki ani değişimden etkilendiği apaçık ortada. Yeni bir tasarı geliştirilerek bu firma ve şirketlerin Türk Lirası cinsinden zararları karşılanarak piyasadaki ürünlerinde indirim yaptırılması daha mantıklı olacaktır. Bu tamamen bizim şahsi görüşümüz. Devlet bu durumda ne yapar , neye karar verir bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Dolar Yükselecek Mi ?

Geçtiğimiz günlerde Devletin yapmış olduğu olumsuz açıklamalar ile döviz kurlarında yaşanan ani yükselişi , yine Devletin yapmış olduğu ard arda gelen olumlu açıklamalar ile dibe indirdiğini hep birlikte gördük. Şuan döviz kurlarını incelediğimizde dolar ve döviz kuları stabil olarak olması gerektiği aralıklarda devam ediyor. Yaşanan olumsuz ve olumlu açıklamaları saymazsak hiç birşeyin değilmediğini grafiklerde görmemiz mümkün.

Şuanki durumda bir değişiklik olmaz ise kısa sürede doları 14 Lira seviyesinde görmemiz mümkün olacaktır. Fakat 15 lira seviyelerine çıkacağını düşünmüyoruz. Dolar 11 lira   14 lira aralığında dalgalanmalar yaratabilir. Bazı yatırımcılar için kısa vadede kazan. sağlayabileceği gibi zarar edebileceği bir durum söz konusu.

Uzun vadeli düşündüğümüzde şubat sonu mart başı gibi dolar kurlarında daha büyük tahminler yapmamız mümkün olabilir.

DOLAR NEDEN DÜŞTÜ

KREDİ NASIL ÇEKİLİR

BORSADA UZUN VADELİ YATIRIM NASIL YAPILIR

BİRİKİMLERİNİZ İLE NASIL PARA KAZANABİLİRSİNİZ

 

 

Bir önceki yazımız olan Dolar Neden Düştü ? Dolar Düşüşü Devam Edecek Mi ? başlıklı makalemizde dolar düşüşü devam edecek mi, dolar neden düştü ve dolar neden düşü hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.