Dolar Yorumu

22 Haziran 2021 Dolar Analizi ve Dolar Yorumları

22.06.2021
288
22 Haziran 2021 Dolar Analizi ve Dolar Yorumları

22 haziran 2021 dolar analizi , Ekonomistlerin uzman dolar yorumları , Dolar neden yükseliyor ? Dolar yükselişe devam edecek mi ? dolar neden 8,80 TL oldu ? Güncel dolar ne kadar ? Türk lirası değer kazanacak mı ? Merkez Bankası faiz düşürecek mi ?

Dolar Neden 8,80 TL Seviyelerine Yükseldi ?

Dolar 8,80 TL seviyelerine geldi. Kısa vadeli dolar yatırımcıları belli oranlarda kar elde ettiler. Doları ciddi oranda hareketlendiren haberler başında FED den gelen açıklamalar oldu. Bu açıklamalar ile dolar kuru canlılık göstermeye başladı. İçerisinde bulunduğumuz hafta itibari ile FED yetkilileri teker teker açıklamalarını yapmaya devam edecekler. Bu açıklamalar doğrultusunda dolar kurunda ciddi hareketlerin devamı beklenebilir.

FED Kararları Dolar Üzerinde Etkili Oldu

FED yetkililerinin geçen hafta yapmış oldukları açıklamalar ile dolar kurunun hızlı hareketlenişini gözlemlemiştik. Fakat içerisinde bulunduğumuz hafta itibari ile FED yetkilileri biraz daha sıcak havayı hafifletmek için yoğun çaba gösterdikleri anlaşılıyor.  Türkiye sadece FED odaklı değil , daha çok Merkez Bankasının yapacağı açıklamalara odaklı. Merkez Bankası almış olduğu toplantı karraları neticesinde , faiz kararının sabit kalması ile dolar kurlarının yavaş yükselişini desteklemekte. Merkez Bankası başkanı nın açıklamaları doğrultusunda Faizlerin düşürüleceği ön görülüyor. Fakat Merkez Bankası içerisinde bulunduğu dar boğaz nedeni ile faiz düşürme kararlarını önümüzdeki aylarda gerçekleştirmeye başlayacaktır. Şuanki durumda Merkez Bankası faiz düşürme kararı ile dolar kurlarını yukarı yönde olumsuz etkileyecektir. Bunun sebebi olarak eriyen döviz rezervleri gösterilebilir.

 

Dolar İçin Son İki Ay

Piyasalar karışmış durumda, Altın düşerken Dolar ise tam tersi hızla yükselmeye devam ediyor. ABD FED’in yaptığı açıklamalar piyasayı sarstı. Küresel piyasalarda FED’in şahinleşmesine yönelik beklentiler etkisini sürdürmeye devam ediyor.
Piyasa böyle bir hava varken 17. Haziran Perşembe günü Merkez Bankasının faiz açıklaması ve ayrıca 21 Haziran akşam üstü Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Yönetim Brüt Borç Stoğu verilerini açıkladı.
Avrupa Birliği İstatistik Ofisi -Eurostat tarafından satın alma yüzdeleri açıklandı.

Türkiye Borç Batağına Sürükleniyor

Türkiye’nin Brüt Borç Stoğu Mayıs ayı itibarı ile 2 Trilyon 1,4 Milyar TL
Borç stoğu yıllar içinde azalmaya kaydetmeden artmaya devam etmekte.
2018 yılından yani pandeminden önce Borç stoğumuz büyük açık vererek artmaya devam etmekte.
2009-2010 yıllarında ekonomi iyiydi ve bu Borç Stoğu senelik bazda bu kadar değişmiyordu.
Soru şu, ne oldu da so üç yılda her şey tersine gitmeye başladı ve Borç Stoğu 2021 / Ocak ‘tan Mayıs’a kadar 163 Milyar TL artmış. Yakın dönemde yılda bunun onda biri kadarı harcanıyordu.

 

Dolar Kurlarını Yakından İlgilendiren Önemli Haberler

Küresel piyasaların takip ettiği bir diğer haber başlığı ise Nükleer Müzakereler ve İran’la devam etmekte olan anlaşmazlıklar.
İran Cumhurbaşkanlığı seçimini %62 oyla muhafazakar aday İbrahim Reisi kazandı. Bazı Analistler bu sonucun İran Petrolünün piyasa dönmesini erteleneceğini düşünüyor,bu da küresel anlamda petrol fiyatlamasında önemli bir rol üstleneceği. ABD’in ,İran’ın Nükleer faaliyetlerini azaltma talebi karşılık bulmadığı için İran’ın petrol ihracatına yönelik yaptırımları kaldırmıyor.
Gelecek yıl sonundan önce İran’ın Petrol ihracatına yönelik yaptırımların devam edeceği düşünülüyor.

FED Kararları Doları Nasıl Etkiliyor ?

FED’in şahin bir duruş sergileyeceği olasılığı bile Doları güçlendirmeye yetti.
Yeni haftanın ilk işlem gününde Dolara karşı gelişmekte olan ülke para birimlerinin düşüşü Türk lirasını da etkiledi.
Geçtiğimiz hafta yaşadığı geri çekilmeyi telafi eden Dolar 8,79 TL test ederek tarihi rekorunu yeniledi.
Bazı büyük yatırım kuruluşlarının sene sonu beklediği 8,9TL Dolar kuru senenin yarısında gelmiş bulunmakta.
Dolar geçtiğimiz yaz Londra Karaborsaların da 9 TL’den işlem görüyordu.

Merkez Bankasının yaptığı hamlelerle son bir yılda baskıladığı Dolar kurunun gelinen noktada artık baskılanamayacağı gerçeğiyle karşı karşıyayız.
FED Başkanı Jerome Powell bu hafta varlık alımı azaltma tartışmalarını resmî olarak başlattığı haberi gündeme bomba gibi düştü. FED gerektiği zaman Politika düzeltmesi yapmak için hazır olacaktır ama 2022 yıl sonuna kadar faiz artırımı kararı beklenmiyor. Faizlerin ileride yükseleceğinin açık bir şekilde dile getirilmesi Dolar endeksini yükseltecektir.

Dolar Endeksi Neye Göre Belirleniyor ?

ABD Dolarını ölçmek için iki önemli ölçüt var. Birisi 1973 yılında Doların Altın karşılığının kaldırılması sonrasında ABD’nin altı önemli ticaret ortağının para birimleri ,bunlar Euro,Japon Yeni ,İngiliz Sterlini, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı işte bu para birimlerine karşı oluşturulmuştur, bizim DXY olarak olarak tanımladığımız endekstir.Nötür değeri 100’dür,Doların bu altı para birimine karşı yüzde kaç değer kazanıp ,kaybettiğini gösteren endekstir. Şu sıralar 92 seviyesine doğru ilerlediği düşünülürse ,100 olması gereken değer 92 ise bu Doların diğer altı para birimine karşı kurulduğu tarihten bugüne %8 değer kaybı yaşadığını gösterir.

ABD de Aşı Çalışmaları Dolar Kurunda Gevşeme Yaratabilir

ABD ‘de FED’in beklediği pandeminin aşılama çalışmalarıyla beraber hızla atlatılması ve enflasyonun da buna bağlı olarak artması. Piyasalar FED’in enflasyona karşı FED’in faiz artırımına gitmesi. Normalde enflasyonla değer kaybeden bir para biriminin dışarda da değer kaybetmesi beklenir ama ABD için bu durum tam tersi işliyor. Bunun nedeni ABD Covid-19 salgınında kaybettiği ekonomik hızı geri kazanmış gibi gözüküyor. 2020’nin ilk çeyreğinden sonra girdiği resesyondan çıkarak ,2021 yılının ilk çeyreğinde büyümeye doğru işaret vermekte. Ekonomide ki büyüme işsizlik verileriyle de destekleniyor,%14 -%15’ler de olan veri Mayıs 2021’de %5,8 çekilmiş durumda.
FED yaptığı son toplantıda faiz artırımı için 2024 yılında tahminini, 2023 yılına çekti. Benzer politikayla varlık alımınıda azaltacağı bekleniyor bu da Doların dış değerini artırıyor.

ABD Merkez Bankası Faiz Artırımı Yaparsa Dolar Ne Olur ?

ABD’nin faiz artırımı demek , Ülkemizden dövizin çıkması demek. Türkiye’de faizler yüksek olsa da aynı oranda dışa bağımlılığından dolayı riskleri yüksek. Bu durum Dünya piyasasınada yansır ise dış kaynağa bağımlı olan ülkelerin maliyetlerinin daha da artması anlamına geliyor. Kısaca Türkiye’de enflasyon yükselecek ve Dolar kuru daha da yukarıya çıkmaya devam edecek gibi görünüyor.

*Dolar satmayı düşünenlerin bu kararlarını iyi düşünüp taşınarak karar vermeleri gerekiyor.Parayı Dolarda tutuyor olmanız yatırım yaptığınız anlamına gelmiyor, sadece paranızın değerini koruyorsunuz.

 

 

Bir önceki yazımız olan 21 haziran 2021 dolar yorumları ,Dolar İçin Yükseliş Zamanı başlıklı makalemizde 21 haziran 2021 dolar yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar