Dolar Yorumu

8 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorum – Dolar Neyi Bekliyor ?

08.05.2021
267
8 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorum – Dolar Neyi Bekliyor ?

8 Mayıs 2021 Güncel dolar yorum ve dünya geneli itibari ile dünya bankalarının açıklamaları , dolar ve döviz kurları , dolar ne olacak , dolar ne kadar olacak.

Merkez Bankası Faiz Kararı İle Dolar Kurunu Uçuracak

Merkez bankası son aylarda yaşanan uluslar arası gerilimler , yurt içi ekonomik sorunlar ve hastalıklar sebebi ile yoğun baskı altında kaldı. Son merkez bankası balkanı değişimi ile de yeni bir baskı unsuru meydana geldi. Eski merkez bankası başkanı nın yüksek faiz kararları ile görevden alınmasıyla yerine getirilen Şahap Kavcıoğlu misyon unun farkında. Farkındalığı sebebi ile ekstra stres altında kalıyor. Bu stres ve olumsuz koşullar sebebi ile faiz kararlarını olması gerektiği gibi alamıyor ve döviz cephesinde alevlenme devam ediyor.

Merkez Bankası Neden Faiz Düşüremiyor ?

Dünya para birimi olan dolar tüm ülkelerde genel olarak  özellikle dış ticaretlerde kullanılan ve tercih edilen para birimidir. Bu para birimi ile uluslar arası ticaret yapmak ve dış ülkelere ürün satarak dolar ve benzeri yabancı döviz kazanmak mümkündür. Fakat bir ülkenin dolar ve döviz rezervi azalmış ise o ülkede dış borçlanma mecburi olarak başlar. Bu borçlanma bir süre sonra ödenemez hale gelir ve farklı borç kaynakları aranmaya başlanır. Bu aramalar esnasında ülkenize yabancı döviz getiren yabancı yatırımcılar da , bu gerginliğin ve yokluğun farkına varıp , ülke içerisindeki yatırımlarını geri çekerler. Böylelikle bir ülke için döviz kurlarında yükselme meydana gelir.

8 Mayıs 2021 Dolar Yorum – Dolar Artışı Nasıl Durdurulur ?

Dolar ve tüm döviz para birimlerini baskılamak için yine aynı para birimleri kullanılmalıdır. Bir ülke içerisinde dolar krizi başlamış ve dolar hızla yükselişe geçmiş ise bu ülke içerisinde piyasaya bol miktarda dolar sürülür ve doların yükselişi durdurulur. Hatta bu döviz artışı durdurma işlemi , geri yönde ilerlemeye de başlar yani doları düşürmeye de yeter. Bu işlemleri Merkez Bankaları yapmaktadır. Fakat Merkez Bankası kasasında yani elinde yeterli değerde döviz yok ise bu baskılama meydana gelmez ve döviz kurlarında yükseliş devam eder.

8 Mayıs 2021 Dolar Yorum Merkez Bankası Neden Faiz Yükseltti ?

Merkez bankası döviz karşısında çaresiz kalırsa ve döviz kontrolden çıkacak olursa , tek bir çare olan faiz yükseltme kararları meydana gelir. Bu faiz yükseltme kararları ile yükselen faizler halkın sırtına biner. Her faiz yükselmesi ülke sınırları içerisinde yeni zam unsurlarına sebep olur. Yeni zamlar ve her geçen gün artan enflasyon beraberinde gelen işsizlik ve istihdam kaybı. Bu sayede halkın umutları , güveni de kalmaz . Tüm bu olumsuzluklar ile ülkeye ait olan para biriminde düşüş meydana gelir. Şuan Türkiye de yaşamış olduğumuz kriz tam olarak bu şekildedir.

8 mayıs 2021 dolar yorum

Merkez Bankası Faiz Pas Geçerek Zaman Kazanmaya Çalışıyor

8 Mayıs 2021 Dolar Yorum

Merkez bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu göreve geldiği ilk günden beri faiz düşüşünü işaret ederek , açıklamalarda bulundu. Fakat beklenen faiz düşüşü meydana gelmedi. Mayıs 2021 itibari ile bugün düşecek olan faiz ile dolar ve döviz kurlarının bir anda patlama yapacağının farkındalar. Peki o halde neyi bekliyorlar ?

Ülkemizde ramazan ayı boyunca 17 günlük tam kapanma adı altında bir yasak uygulandı. Bu yasaklar ile  hasta sayısı düşürülecek ve dolayısı ile uluslar arası turistlerin ülkemize gelmesi sağlanacak. En azından hedef bu şekilde kurulmuş. Fakat ülkemizde yeterli ekonomik güç olmadığından dolayı insanları evlerine kapatmak mümkün olmuyor.

Hasta sayıları düşerse ve ülkemize yeterli sayıda turist çekilebilirse ortalama olarak tek sezon da 35 milyar dolar gibi bir turizm kazancı mümkün görülebilir. Fakat İngiltere yapmış olduğu açıklamalarda Türkiye ye turist göndermenin şuan’lık sakıncalı olduğu görüşünce. Aynı şekilde Rusya dan da buna benzer bir açıklama geçen aylarda gelmişti ve kısa süreliğine Türkiye sınırlarına Rus turistlerin gönderilmemesi kararı alınmıştı.

8 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorum – Dolar Neyi Bekliyor ?

Amerika bazlı yaşanan bazı gerginlikler sebebi ile dolar Amerika’dan gelecek olan bazı haberlere kilitlenmiş durumda. Bilindiği üzere Halk Bankasının Amerika’da yargılanma süreci ve kararın açıklanmamış olması , Amerikan 10 yıllıkları ve fed faiz kararları hakkındaki belirsizlikler bunlardan en önemlileri. Amerika bu kararlar neticesinde ülkemize yaptırımlar uygulayabilir ve bu yaptırımlar sebebi ile ülkemizdeki döviz kurlarında yükseliş meydana gelir.

Bir diğer açıdan yaz sezonu başlarındayız ve hedeflenen turist sayısında azalma olması söz konusu olursa , yine dolarda kopma meydana gelir. Tüm bu olumsuzluklar bir araya geldiğinde yıl sonu Dolar 10 TL ve Euro 12 TL rakamlarını kolaylıkla görmemiz mümkün olacak. Tabii ki bu senaryo yaşanabilecek en kötü senaryolardandır ve hiç birinin gerçekleşmesini istemeyiz. Türkiye topraklarında yaşayan hiç bir insan için bu döviz kurları artışı kazanç sağlamayacağı gibi tam tersine zararına olacaktır.

Dolar Endeksi Neden Önemli ?

Bir önceki yazımız olan 7 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorumları - Dolar Patlamak Üzere başlıklı makalemizde 7 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.