Dolar Yorumu

Mayıs , Nisan’dan , Haziran Mayıs Ayından Daha Kötü Olacak

03.05.2021
243
Mayıs , Nisan’dan , Haziran Mayıs Ayından Daha Kötü Olacak

Mayıs ayı nisan ayından ve de haziran ayı mayıs ayından daha da kötü olacak. Merkez bankası faizleri istenilen oranlarda düşüremeyecek. Dolar ve döviz kurları altın fiyatları yükselmeye devam edecek. Güncel Dolar Yorum

Merkez Bankası Faiz İndirebilir Mi ?

Enflasyon rakamlarının ne kadar gerçeği yansıttığı tartışma konusu. Yayınlanan enflasyon rakamlarına bakılacak olursa , bu rakamlar bile piyasayı zorlar nitelikte. Ne söyleniyor ise tam tersi yönde piyasa verileri işlenmeye devam ediyor. Eski bakan Berat Albayrak ın söylemlerinin tam tersi olduğu gibi , mart ayı şubat ayından daha iyi olacak demişti. Fakat mart , şubattan daha kötü olduğu gibi nisan ayı da mart ayından daha kötü oldu. Faiz indireceğiz dedikleri an itibari ile faiz yerinde tutulmaya , pas geçilmeye çalışılıyor. Fakat bu tür ortamlarda değil faiz düşürmek , faiz i pas geçmek bile felakete sürüklenen bir başka adım oluyor. Faiz artırımı kaçınılmaz bir gerçek. Merkez bankası mayıs ayı itibari ile faiz i pas geçse bile bir sonraki toplantılarda mecburi olarak faiz artırımı gerçekleşecektir.

Merkez Bankası Neden Faiz Yükseltecek ?

Merkez bankası uzun süredir doları baskılamak için yoğun dolar satışı gerçekleştiriyordu. Bu dolar satışları ile mevcut döviz kurlarının yükselişini bir nebze olsun durdurabilmeyi ve düşürmeyi amaçlıyordu. Fakat dolar krizi doların azalması veya bitmesi ile başka bir krize yol açmaya başladı. Merkez Bankası azalan rezervler karşısında , faiz silahını devreye soktu , Merkez Bankası faiz yükselterek doları dizginlemeye çalışsa da bu konuda çok fazla başarı sağlayamadı. Biten döviz rezervleri karşısında , altın satışlarını başlatan Merkez Bankası yoğun olarak altın satışı gerçekleştirmeye başladı. Altın rezervleri de bittiğinde artık döviz kurları  çığırından çıkacak. Merkez Bankası bu durumda ya faiz artırımı yapacak yada faizi düşürüp doları 20 TL yapacak.

Ülkemiz dışa bağlı bir ülke ham maddeler olsun , otomotiv ve tüketim ürünleri olsun dış ülkelerden dolar karşılığı gelmekte ve dolar ülkemiz için ulaşılamaz hale gelirse ilk etapta dışarıdan gelen ürünlerde kısıtlama ve bir çok sektör ürünlerin de bulunamaması yaşanacaktır. Merkez Bankası bu dönemlerde tek çare olarak mecburen faiz artırımı yapacak.

Merkez Bankası Nedir ?

Güncel Dolar Yorum

İnternetten Dolar Nasıl Kazanılır ?

 

Bir önceki yazımız olan 3 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorumları , Dolar Yükselecek Mi ? başlıklı makalemizde 3 mayıs 2021 güncel dolar yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.