Dolar Yorumu

Ünlü Ekonomistlerin En Son Dolar Yorumları – Dolar Yorumu

30.04.2021
296
Ünlü Ekonomistlerin En Son Dolar Yorumları – Dolar Yorumu

En Son Dolar yorumları nı sizler için bir araya getirdik. Ünlü ekonomistlerin en son dolar yorumları , dolar ne kadar olacak , dolar yükselecek mi , dolar düşecek mi , ekonomiyi sarsan haberler ve gelişmeler.

En Son Dolar Yorumları Turhan Bozkurt – Dolar İçinde Oyun

29 Nisan Perşembe saat 19:00 dan ,17 Mayıs Pazartesi saat 05:00 kadar tam kapama uygulaması başladı. Herkesin evine kapanacağı bu süreçte ,insanların hükümetten beklediği yardım paketi maalesef açıklanmadı. Herkes kendi yağıyla kavrulup , kendi başının çaresine bakacak. Kapanma döneminde ekonomik desteğin açıklanmaması Türkiye’de ki dar gelirlileri zorlayacak ve yoksulluğun daha da artmasına neden olacak. Kapanma döneminde borsanın , bankaların ve piyasaların açık olacağını hatırlatmak isterim.

Bankalar Sokağa Çıkma Yasağı Kapsamında Açık Mı ?

Bankalar 10:00 ve 16:00 saatleri arasında asgari sayıda personelle hizmet verecek. Açık olacak Şubeleri Bankaların internet sayfasından öğrene bilirsiniz. Çek senet ve vadesi gelen işlemlerinizi halletmek için bankaya gidip gele bileceksiniz. Tabii ki bu dönemde fiziki döviz alım satımı ,altın alım satımı kapanmadan dolayı asgari seviye ye düşeceği için önümüzde ki 17 gün içerisinde, 6 Mayıs’ta Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı var. Orada muhtemel faiz kararının ne kadar belirleyici olacağı ki faiz artışı beklemediğimi ifade etmiştim.

TÜİK Enflasyon Açıklamasını Ne Zaman Yapacak ?

TÜİK’in Nisan sonu itibariyle hem yıllık ve hem aylık enflasyonu açıklayacağı 3. Mayıs’ta önümüze çıkacak oran eğer %17 üzerinde değilse en iyi ihtimalle %19’la politika faizini sabit tutacaktır Merkez Bankası. Bu açıdan, düşük hacimli piyasada büyükler , bankalar alım satıma devam edecek. Küçükler açısından düşük hacimli ama büyükler yine oyuna devam edecekler. Dolayısıyla kur üzerinde doğrudan bu kapanmanın bir etkisi olmayacak ama küçük yatırımcının al sat yapmak isteyenlerin biraz daha zorlanacağı çünkü bankaların internet hesaplarında maalesef alım satım makası müşterinin aleyhinde , bankanın ise lehine olacağı için gelişmelere ayak uydurmakta maliyet açısından zorlana bilirsiniz?

en son dolar yorumları

Pandemi de Kapanma Vaka Sayılarını Azaltacak Mı ?

Keşke bu salgınla mücadelede kapanma çözüm olabilse, 60.000 üzerine çıkan vakalar 40.000 civarında ama bunun nedeninin düşük test sayılarından kaynaklandığı söylenmekte.

Bu dönemde vaka sayılarının kapanma sonrası hangi seviyelere ineceğini göreceğiz. Muhtemelen biraz da turizme yönelik bir karar çünkü tatil paketleri satılıyor , oteller açık, turistik rezervasyonlar seyahat izin belgesi için geçerli sayılıyor. 500bin kişi terminallere koştu, bu şu anlamada geliyor virüs büyük şehirlerde , küçük şehirlere kasabalar tatil beldelerine taşıyor olabiliriz. Bazı Bilim Kurulu üyelerinin tanımına göre tanımsı bir kapama olduğu, tam bir kapama olmadığına dair eleştiriler de var.

ABD Başkanı Biden’in Soykırım Açıklaması , Piyasalarda Etki Yarattı Mı ?

Diğer taraftan Biden’ ın yaptığı Soykırım açıklamasının ardından piyasalarda devam eden yalancı bahar havası devam ediyor. Maalesef başlıkta da belirttiğim gibi oyun içinde oyun oynanıyor , kur suni bir şekilde düşürülüyor ve faturası çok ağır olacak am 28.Nisan’da ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararı açıklandı %0,25 % 0,5 arasında sabit tuttu. 10 yıllık ABD hazine tahvili biraz yüksele bilir , %1,65 civarında şu anda. Benim kast ettiğim %1,70 üzerinde bir yükseliş.

Merkez Bankası Dolar İçin Ne Planlıyor ? Güncel Dolar Yorumları

İsterseniz algıyı biraz açalım ,bakın bugün Merkez Bankası Başkanı oyun içinde nasıl Pazar gününden itibaren nasıl pazarlanıyor , nasıl algı değiştirilmeye çalışılıyor. Tabii ki kasada para kalmayınca Merkez Bankasının 128Milyar$ rezerv kaybını haftalardır işliyoruz. Diğer tarafta Merkez Bankası 2021 ilk 3 ayında 31,5 ton Altın satmış. Dünyada en çok altın satan Merkez Bankası oldu. Brüt Altın rezervi 512,5 tona geriledi. Merkez Bankası Başkanın yaptığı son açıklamada 720 ton Altımız olduğunu söylemişti, ben bunun zaten Brüt olduğunu sadece 350 ton Altının Merkez Bankasına ait olduğunu belirtmiştim. Döviz kalmadığı için ,döviz açığını Altın satarak kapatmaya çalışıyor Merkez Bankası.

ABD Başkanı Biden 23 Nisan ‘da Cumhurbaşkanı İle Ne Konuştu ?

23 Nisan’da Biden ile yapılan telefon görüşmesinde , güya baydın Soykırım dediğime ses çıkarmayın , Halkbank’ı halledebilir dediği algısı yaratıldı. Bunlar ciddi ciddi borsada, bankacılar ve iş dünyası arasında konuşuluyor. Hafta sonu mesaisine kalan bizim çocuklar yine dolar sattı ,hisse aldı. Gerçekten bariz satışlar var. Bugün 29.Nisan ‘da Şahap Kavcıoğlu’nun fiyasko olarak nitelendirecek açıklaması , video konferansında ki enflasyon toplantısında önceden hazırlanmış sorulara not aldığı kağıttan motto mot okuyarak cevap verdi.

Danışıklı dövüş sorularını yazılı metin okuyarak cevap veren Merkez Bankası Başkanın piyasalara güven vereceğini ve sıkı para politikasına devam edeceğine güvenmemizi istiyor. Merkez Bankası bugüne kadar böyle ezilmemişti ve acze düşürülmemişti.

Merkez Bankası 6 Mayıs Toplantısında Faiz Yükselecek Mi ?

Merkez Bankasının 6. Mayıs’ta faiz artıracağı kulaktan kulağa konuşuluyor , nasıl artıracak? Naci Ağbal faizi %17’den %19 çıkardığı için görevden alınmamış mıydı?
Algı operasyonları oyunları Türkiye’nin IMF ile anlaşacağı dedikodusu yayıldı.
Bakın Altın rezervleri %9 eridi 2021 yılı ilk 3 ayında.
Merkez Bankası ne yapmaya çalışıyor, MB çünkü VİOP’ta BİST bünyesinde kontratları var yani VİOP kontratlarında Dolar kontratı imzalıyor ve bu arada Londra’dan 4 Milyar $ sıcak para girişi olduğu deniliyor .

Türkiye’ye bir günde ekranlardan böyle bir para girişi olsa borsa burada mı kalır, bankalar ekside mi olur, Dolar hala 8,20 üzerinde mi olur? Merkez Bankasının 30.Nisan 2021 tarihli 8,20 TL üzerinden yapılan kontrata dikkatinizi çekmek istiyorum , o kontratı yakmamak için hala Doları 8,20 TL altında tutmak için kıvranıyorlar.
BİST ‘e de sığ kağıtlarda alım yaparak yükselecek beklentisi oluşturuluyor.

dolar yorumu sitemizdeki en son dolar yorumları kesinlikle yatırım amaçlı değildir. Bilgi paylaşımı olarak yazılmıştır.

en son dolar yorumları

En Son Dolar Yorumları , Dolar Ne Olacak ?Dolar Yükselecek Mi ?

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıklamalarını 2 açıdan değerlendirmek lazım. Birincisi Merkez Bankası Başkanı küresel enflasyon beklentisine dikkat çekti ,salgının ekonomiye etkileri, emtia ve ham madde fiyat artışları ve haliyle en basiti petrol ithal eden bir ülke olarak enflasyonun yükselmesinin doğal olduğunu belirtti ama iç ekonomik gelişmeleri anlatırken bira pembe bir tablo çizdi.

Bütün Olumsuzluklara Rağmen İhracat İyi Gidiyor

Salgına rağmen işlerin iyi gittiğini , ihracatta vesair diğer konularda toparlanma olduğunu söyledi ama maalesef bunlar pek gerçeği yansıtmamaktadır. Yansıtmamasının nedeni ise dikkat çektiği salgın ve salgın gerçeğinin Türkiye’de ekonomiye ne kadar tahribat verdiğinin altını çizmeyin geçiştirdi. Salgından üretim ve turizm gerçekten çok etkileniyor ve buna bağlı olarak biz iktisatçıların şu soru işareti var; daha ülkeye aşıyı getirememişsiniz , aşı randevuları erteleniyor ve salgınla mücadelede son derece polise önlemler alınıyor.

Sokağa Çıkma Yasağı Sonrası Vaka Sayıları Düşecek Mi ?

Alınan kısıtlama kararı sonrası vaka sayılarının tırmanacağını gerçeğini göz önüne alırsak burada Turizmin darbe alacağı net. Dışardaki ülkelerin rezervasyon iptalleri gerçeği var. Bir diğer nokta ise imalat sanayinin kan kaybediyor olması, işte bütün bunlar varken Merkez Bankası Başkanının açıkladığı enflasyon hedeflerine ulaşmak çok zor görünüyor.

Kavcıoğlu Türkiye Dışa Bağlı Sebepler İle Zam Uygulamıyor

İkinci nokta 9,4 12,2 artış var ama aynı zamanda Merkez Bankası Başkanının söylediği, biz kur geçişgenliğini yani artan döviz kurlarının fiyatlara olan etkisini %20 olarak kabul ediyoruz. Burada kendi içlerinde bir çelişki söz konusu, eğer Siz artan döviz kurları nedeniyle Türkiye’nin dışa bağlı ekonomisinin İthal ettiği her yarı mamülle bir enflasyon yaratacağını söylüyorsanız ve bu etkiyi de %20 olarak fiyatlara yansıyacağını bekliyorsanız , Sizin 2021 yılı sonu itibarı ile %12,2 enflasyon hedefini tutturmanız imkansız.

Dolar 8 TL Üzerinde Kalırsa Neler Olur ? En Son Dolar Yorumları

Bugün 8’in üzerinde Dolar/TL , Türk imalat sanayi geçmişte 7 TL de felç olmuştu. 8TL üzerinde ki Dolar kuru maalesef AKP yönetiminin yanlış politikası nedeniyle,yıllardır dışa bağlı üretim yapıldığı için işte bu yüksek kur seviyesi artık yavaş yavaş firmalarımızı iflasa doğru götürüyor. Nedeni ise çok açık ,yüksek kur maliyeti, yüksek girdi maliyetleri,bu koşulda yapılan üretim yüksek enflasyona neden oluyor.Ürünlerin satılamaması, fabrikaların iflası, işsizliğin artması gibi sorun var.
en son dolar yorumları

Merkez Başkanı Kavcıoğlu nun Hedef  ve Planları

Teknik olarak Merkez Bankası Başkanın verdiği hedefler pek mantıklı gelmedi, farz edelim %12,2 enflasyon hedefi yakalandı 2023’te bizim bunu %5 indireceğiz demesi. Salgının etkileri 1 yıl içerisinde bitmeyecek , özellikle Türkiye’de bu süreç 2023’e kadar uzayacak gibi gözüküyor, çünkü hükümet daha aşı bulamıyor. Aşı tedarik kesilmiş durumda dolayısıyla Türkiye’nin yaşadığı riskler çok küçümsenmiş. Salgın olmasaydı bile Türkiye ekonomisi durduğu yerde yapısal sorunları nedeniyle yani duşa bağlı imalat sanayi,tarım üretiminin düşmesi sonucu gıda fiyatlarında ki artış hiç bir şey yapmasanız bile yükselmeye devam ediyor. 2023 yılı %5 Enflasyon hedefine ulaşılamayacağınız altını çizmek lazım.
Çok daha önemli olan bir noktada Merkez Bankası Başkanın sunumu çok ilginçti , ilginç olmasının nedeni bir gün önce ABD Merkez Bankası Başkanın sunumuyla kıyaslandığında üzülerek belirtmeliyim ki AKP ‘nin ülkemize hediye ettiği kısımcılık , yandaşlık , adamcılığın geldiği hazin bir nokta.

Merkez Başkanı Kavcıoğlu na Sorular Önceden Mi Hazırlandı ?

Merkez Bankası Başkanı’nın sunum soruları önceden hazırlanmış çünkü önündeki notlardan okuyarak hemen hemen her soruya aynı cevabı verdi. Bu olmaz özellikle şu an Türkiye’de bu kadar hassas piyasa dengelerin olduğu bir yerde Merkez Bankası Başkanı önünde ki kağıda bakarak cevap veremez ,vermemeli çünkü Merkez Bankasının inandırıcılığını kaybettirdiği gibi güven de oluşturmaz.

Merkez Bankası Yabancı Yatırımcıyı Türkiye ye Sokabilecek Mi ?

Yatırımcı için güven çok önemli , Merkez Bankası Başkanın sunumu tam bir fiyasko oldu. Dışarda ki yatırımcılar bu sunuma baktıklarında çok fazla güven duymadıklarını düşünüyorum. İktisatçılar olarak TÜİK ‘in enflasyon verilerinin yanlış hesapladığını düşünüyoruz. TÜİK’in bir sepeti var ve bunun aylık değişimini ölçüyor ve burada gıdayı çok düşük gösteriyorlar , dolayısıyla asgari ücretle çalışan bir insanın maaşının %40,50 ‘is gıdaya gidiyor.Siz gıdayı sepette %20 alırsanız haliyle sonuç daha düşük oluyor.
G20 içinde olan bir ülke olarak, Türkiye çok büyük bir hasıla yaratıyor, gelir yaratıyor ama AKP ekonomisinde , yönetiminde gördüğümüz şu bütçenin siyasi bir tercih olması. AKP bu siyasi tercihini , yaratılan bu milyarlarca dolar hasılayı sadece kendisine ve kendisine bağlı insanlarla paylaşmaktan yana kullanıyor.

Ekonomistlerin en son dolar yorumları yatırım tavsiyesi değildir.

Güncel Dolar Kuru , Bugün Dolar Ne Kadar ?

İnternetten Dolar Nasıl Kazanılır ?

Dolar Endeksi Nedir ?

En Son Dolar Yorumları

Bir önceki yazımız olan Güncel Dolar Yorumları Turhan Bozkurt Dolar Ne Kadar Olacak? başlıklı makalemizde güncel dolar yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.