Dolar Yorumu

Güncel Dolar Yorumları Selçuk Geçer Merkez Doları Uçuracak

27.04.2021
341
Güncel Dolar Yorumları Selçuk Geçer Merkez Doları Uçuracak

selçuk geçer güncel dolar yorumları , piyasa hareketleri , uluslararası haberler , merkez bankası ve dolar üzerindeki etkisi , dolar ne kadar olacak , dolar yükselecek mi, dolar ne olacak ?

Güncel Dolar Yorumları Merkez Bankası Açıklamaları Tutarsız

Merkez Bankası Başkanı arka arkaya açıklama yapmaya devam ediyor ama her açıklamasında biraz daha dine doğru gidiyor, biraz daha boşa çıkıyor çünkü Merkez Bankası rezervinin önce altına çevrildiğini söyledi, altın rezervini incelediğimizde 8 yada 10 MİLYAR $ dan fazla bir harcama yapılmadığı görülüyor. Dolayı ile 128 Milyar $ bu iş için kullanılmadığı çok net bir şekilde ortaya çıktı. Merkez Bankası Başkan’ın yaptığı bir diğer açıklama ise 2017 yılında Hazine ve Kamu Bankaları ile bir protokol yapıldığını döviz rezervlerinin onlar üzerinden satıldığını. Bunun üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan çıkıp hayır öyle değil Merkez Bankası açıklama yapsın dedikten sonra o konu bir daha gündeme getirilmedi.

Merkez Bankası Başkanı geçmişte gazete yazılarında 4Milyar$ geldi ya da 5 Milyar$ gitti diye yaptığı eleştirel açıklamalar dikkate alındığında bugün Merkez Bankasının şu an ki tablosuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmıyor. O günlerde büyük bir cesaretle 128Milyar $ nereye gitti sorusunu soran Merkez Bankası Başkanı bugün , o günkü koşulları , o günkü zamanının gerekleri ile değerlendirin diyor.

Oysa bugün ile o gün arasına büyük bir fark yok, 2 sene içerisinde 128 Milyarın nasıl eritildiğini ve ne şekilde kullanıldığını soruyoruz. Ayrıca Merkez Bankası Başkanın çıkıp iki de bir açıklama yapmasını gerektiren bir durum yok , Kamu Bankalarının , Hazine Müsteşarlığının ve Merkez Bankasının bilançolarını açarsınız tüm alt kalemleri ortaya koyarsınız. Döviz gidiş gelişi nasıl olmuş, kimlere ne kadar döviz satılmış, doğrudan döviz satışı var mı , yok mu , birey ya da kurumlara her hangi inisiyatifli bir satış olmuş mu olmamış mı?

Bunları çok net ve şeffaf bir şekilde ortaya koyarsanız zaten bu sorularda bir daha sorulmaz ama bunları ısrarla gizleyemeye devam ediliyor ve gizlemek için de özel bir çaba harcıyorsanız kuşkuları daha da arttırırsınız. Merkez Bankası Başkanın 128 Milyar$ ile ilgili yaptığı son açıklama ise inanılır gibi değil di , Reel Sektörün döviz açıklarını kapatmak için kullandık dedi. Oysa Reel Sektörün döviz açıkları, Reel Sektörün kendisi tarafından kapatıldı büyük bir kısmı da yurt dışında getirildi. Acaba bu rezervleri 3,5 tane Müteahhit in açıklarını kapatmak için kullanıldıysa bu da tartışılır mesele haline gelir.

güncel dolar yorumları

128 Milyar Dolar Nerede ? Nasıl Harcandı ? Kimler Aldı ?

128Milyar $ Kamu Bankaları üzerinden, Foreks piyasalarında, VİOP ‘ta ve yurt dışı piyasalarda nasıl satıldığı net olarak biliniyor. Bu konuyla ilgili hala bir açıklama gelmemiş olması ve konunun üstünün örtülmeye çalışılıyor olması anlaşılır gibi değil. Merkez Bankası Başkanın 128 Milyar $ ile ilgili yaptığı son açıklama doğru ise o halde Reel Sektör bugün neden kan ağlıyor? Bakın Reel Sektöre ne diyorlar, üreticiye, kobilere , esnafa, çiftçiye , pazarcıya dükkanı kapatın bunun karşılığında Size kredi vereceğiz. Düne kadar bu insanlara günü geldiğinde yardımcı olacak mısınız diye soruyorduk ama görüyoruz ki bugün gelen haberle yardımcı olmayacakları çok net ortaya çıkmıştır. Kamu Bankaları esnafa , üreticiye , çiftçiye icra takibi başlatıyor durumunda. Demek ki 128MİLYAR $ ne esnaf için ne üretici için nede çiftçi için kullanılmamış.

Selçuk Geçer Dolar Tahmini , Dolar Ne Kadar Olacak ?

Bu koşullar içerisinde bir başka soru gündeme geliyor, 128 Milyar $ ne için harcadık? Doları baskılamak için harcadık, başka bir sebebi varmıydı , hayır yoktu maalesef. 128Milyar $ harcandığında dolar kuru 6 TL idi bugün ise 8,48TL gördü ve 8,28TL geri çekildi. Görünen o ki 8,80 TL doğru emin adımlarla ilerliyor. Bu normal koşullar içerisinde , anormal koşullar devreye girdiği an itibariyle dolar kurunda çift haneleri görmeye başlayacağız. Doların 15 ,16 seviyelerine kadar yükseldiğini hep beraber göreceğiz.

Ancak bütün bu risklere rağmen, harcanan paralara rağmen , artırılan faiz ortamına rağmen yanlış para politikalarında ısrar ediyoruz. Biden’nın Soykırım açıklaması aslında Uluslararası ilişkilerde yapılan hataların bütünü temsil ediyor. Biden Ermeni lobisinin baskına geldiği söyleyenler, neden Türk lobisinin çalışmadığını sorgulamıyor? Uluslararası ilişkilerde neden kötü olduğumuzun sebebi belli, yetişmiş bütün diplomatların yerini siyasetçiler aldı ve süreci yönetemiyorlar , yönetemiyorsunuz ,itirafta etmiyorsunuz. Dolayısıyla yürütülemeyen sürecin Dolar kuruna yansıması engellenemiyor.

F35 Projesinden Çıkarılmamız Ne Gibi Sorunlar Yaratır ?

F35 projesinden çıkartıldı, çok önemsenmedi ama Türkiye’ye bu proje ile yüksek teknoloji İthal edecekti. Parasal kısmını bir kenara koyun bu büyük bir istihdam yaratacaktı ve uluslararası ilişkilerde Türkiye’nin elini güçlendirecek bir projeydi. Bütün bunların dışında sadece Türkiye’ye getirilecek teknoloji ve nowhove bile çok önemli ve yeterliydi. Maalesef İç politika ve seçim kazanmak uğruna S-400 hamasetiyle F35 Projesi kaybedildi. Pek çok ülke Yunanistan’dan Sırbistan’ına kadar biz ayrılır ayrılmaz F35 projesine talip oldular . Zaten bekliyorlardı ve o pastanın büyük bir bölümünü alacaklar.

Amerika ve Türkiye Arasında Gerilim Meydana Gelirse Dolar Yükselir Mi ?

Reuters paylaştığı kısa habere göre ABD Türkiye ilişkilerinde ki gerilim arttıkça Türk lirası değer kaybediyor şiddet daha da artıyor. Türkiye tüm uluslararası ilişkileri gerdikçe, sadece ABD ile değil Doların yükselmesi ve Türk lirasının tepe taklak olması daha da hız kazanıyor.

Türkiye Enflasyon Oranları Neden Her Geçen Gün Artıyor ?

Bir başka önemli gelişme halkın enflasyonu hızla yükselmeye devam ediyor nedeni ise Türkiye tamamen İthal odaklı olduğu için. İthalata mahkum edilen iç piyasa tamamen yabancıların kontrollüne geçmiş durumda. Dolayısıyla dolarda ki her yükseliş fiyatlara yansıdığı için halkın enflasyonu büyümeye devam ediyor. Birleşik Kamu İş’in yaptığı araştırmaya enflasyon göre son bir yıl içerisinde %29,7 artmış. Resmî açıklanan enflasyon ise % 16.
Üretici enflasyonu ise %31. Faizleri %30 çıkarmak zorunda kalmamak için resmi enflasyon verisi düşük gösterilmekte ve gerçeği yansıtmamaktadır.

Birleşik Kamu İş’in yaptığı bir diğer araştırmaya göre;
Kuru gıda fiyatları % 24,1
Süt ürünleri ve yumurta fiyatları %34,4
Yağ fiyatları % 38,4
Meyve fiyatları % 20,4
Sebze fiyatları %54,8
Bakliyat % 30,1 artmış bulunuyor.
Bu verilere bakıldığında enflasyonun %16 olduğuna kim inanır?
Alım gücünün düşmüş olması, artan işsizlik , pandemi koşulları ülkeyi daha da artarak büyüyen ekonomik krize doğru sürüklüyor.

Güncel Dolar Yorumları

İnternetten Dolar Nasıl Kazanılır ?

Dolar Dalgalanmasında Forex Nasıl Para Kazandırır ?

Güncel Dolar Kuru , Bugün Dolar Ne Kadar ?

Bir önceki yazımız olan En Son Dolar Yorumları ? Ekonomistlerin Dolar Tahminleri başlıklı makalemizde en son dolar yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.