Dolar Yorumu

Ekonomistlerden Dolar Yorumu Dolar Kaç TL Olacak ?

15.04.2021
260
Ekonomistlerden Dolar Yorumu Dolar Kaç TL Olacak ?

Güncel Dolar Yorumu , Beklenen Faiz Kararı sonucu açıklandı. Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu ilk faiz kararını açıkladı ve piyasaların beklentisi dahilinde faizi %19 ‘da sabit bıraktı.

Selçuk Geçer Dolar Yorumu Dolara Ayar Çekecekler , Düşürüp Patlatacaklar

Türkiye gerçekleri, enflasyon yükselirken işsizlikte artmaya devam ediyor. 10 Milyon dan daha  fazla insan işsiz durumda resmî açıklamaya göre enflasyon %20 leri zorluyor.
Gıda fiyatları her geçen gün artmakta , Gıda fiyatlarının artma nedeni tarımsal girdilerin artması , Tarımsal girdilerin artma nedeni ise İthal odaklı ekonomiye sahip olmamız. Son gelen verilere göre Tarım ürünleri üretici fiyatları yıllık bazda %22,6 oranında artmış durumda.

dolar yorumu

Mazot fiyatındaki artış , ilaç fiyatlarında ki artış , gübre ve yem fiyatında ki artışların nedeni İthal olması. Tüm bu artışların sonucu olarak kaçınılmaz gıda fiyat artışı ve yüksek enflasyon izlenen politikanın sonucudur.
Merkez Bankası rezervlerinin erimiş olmasının sebebi , doları baskılanmak için harcanmış olması , faizlerin %8’den %19 a çıkmış olması da izlenen para politikasının bir sonucudur. Tüm bunların sonucunda Merkez Bankası rezervlerinde kullana bilecek paranın olmaması dövizi baskılamak için elde kalan tek enstruman ile faizi yükseltmektir. Faizi yükseltmenin sonuçları reel sektörün çökmesi ve iflasların kaçınılmaz olmasıdır.

Merkez Bankasının Para Politikası Kurulu’nun faiz kararında faizleri artırması ya da indirmesi beklenmiyor. Sıkı para politikalarının devam edeceği açıklaması beklenmekte. Alınacak kararların doların yükselişine uzun vadede engel olamayacağı ön görülmekte. Faiz sabit tutulur ise doların 8,80 TL- 9 TL. yükselmesinin kaçınılmaz olacağı ön görülüyor. Genel beklenti ise faizin sabit tutulacağı.

FED başkanın yaptığı açıklamaya göre ABD ekonomisinin hızla toparlanmasının ve beklentiden üzerinde olduğu , IMF başkanı da benzer bir açıklama yaparak küresel ekonominin hızla toparlandığını ancak faizlerin büyük bir risk taşındığına dikkat çekti.

dolar yorumu

 

Bir önceki yazımız olan Analistlerin Güncel Dolar Yorumu 14 Nisan 2021 başlıklı makalemizde dolar yorumu hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.