Dolar Yorumu

Ekonomistlerin Güncel Dolar Yorumu Dolar Ne Kadar Olacak ?

18.04.2021
292
Ekonomistlerin Güncel Dolar Yorumu Dolar Ne Kadar Olacak ?

Güncel dolar yorumu , ünlü ekonomistlerden dolar yorumları , güncel dolar kuru , döviz piyasalar , günlük dolar yorumları , dolar kaç tl olacak , dolar yükselecek mi , dolar hakkında her şey.

Atilla Yeşilada Dolar Yorumu Aşı Turizm ve Dolar

Yapılan analize göre dolar ve tahvillerdeki düşüşün bir kaç hafta daha süreci, yaz sonu itibarıyla ABD tahvillerinin faiz ve dolar endeksinin yükseliş trendini sürdürmesi beklenmekte. Dolarda ve ABD tahvil faizlerinde ki gerileme beklenenden daha sert ve hızlı olmasının nedeni jeopolitik nedenlerden kaynaklandığı düşünülüyor. ABD’nin Johnson &Johnson aşısının askıya alınmış olması açılımı geciktirecek olması, ikinci etken ise Rusya ve Çin ile olan gerginliğin ABD tahvillerine olan talebi artırmış olması.

Dolar kurunun gerilemesinin ikinci nedeni ise Avrupa Birliğinin kurtarma fonunun harekete geçiremiyor olması ve tahvil ihraç edemediği için Avrupa’nın toplam tahvil ihracının düşük olmasından kaynaklı. ABD önümüzdeki 3 yıllık öngörülen enflasyon ve işsizlik rakamları da değerlendirmek gerekir.

Merkez Bankasının Haziran ayında faiz artırımına gideceği bu oranın %22 civarında olacağı düşünülüyor. Türkiye kendi faizini belirleyen bir ülke değil, FED ‘in faizine bağlı bir ülke . Amerika’nın finansal koşulları faiz oranlarının da belirleyicisi. Dünyada çok ciddi plastik kıtlığı , çip krizi olması ve lojistik zincirinde giderilemeyen sorunlar dışlar maliyet sorunu oluşturuyor bu da içeriye zam olarak yansıyor.

Ekonomistler yapılan görüşme ve değerlendir me sonucunda Türkiye’de enflasyonun Mayıs ayı sonunda %19 göreceği tahmin ediliyor. Dış koşulların kötüleşmesi ve kur baskısı geldiğinde faiz arıtımı kaçınılmaz olacak.
Mevcut ekonomik konjonktür açısından faizi artırmak pek çok şirketin iflas etmesine yol açacağı endişesini beraberinde getireceği gerçeği.

Dolar Yorumu Yatırım Tavsiyesi Değildir.

dolar yorumu

Murat Muratoğlu Güncel Dolar Yorumu Ekonomi , Dolar , Faiz ve Enflasyon Ne Olacak ?

Krizde miyiz? Ülke nüfusu 84.Mil. ,çalışan sayısı ise toplam 25Mil. Kriz var mı sorusunun en net cevabı bu rakamlar. Bugün yaşanılan krizi ,2001 büyük kriziyle (öyle ifada ediliyor)kıyaslandığında, 2001 de yaşananlara kriz denemez. 2001’de krizinde hane halkının toplam borcu 5 Milyar lira. Örneğin 2001 yılında emekli maaş ile araba ,ev alına biliniyordu , günümüzde geldiğimizde soru şu bugün emekli maaşı ile ne ala biliyorsunuz? Krizin büyüklüğü daha net nasıl anlatıla bilinir?

Salgının kriz üzerindeki etkisi sadece süreci hızlandırdı, alım gücünün düştüğünün en açık göstergesi pandemi sürecinde açık olan AVM’ de ki işyerlerinin kiralarını ödeyemediklerini açıklamış olmaları.
Tehlike tam da burada başlıyor. SGK ‘ya çalışan 25Milyon para ödüyor bu da Bütçen gelirlerinin %83 tekabül ediyor.
Doların artması ise durdurulamaz , birinci nedeni yönetime olan güvensizlik.

Vakıf Banka el konulması ki kanunen böyle bir şey mümkün değil ilken yaşandı bu da insanların mallarına da el koyula bileceği endişesini doğuruyor, ayrıca Varlık Fonuna aktarılan Vakıf Bank ve diğer bileşenlerle birlikte içeride neler olup bittiğinin denetlenemiyor olması da. Varlık Fonunda bulunan ÇAYKUR’un zarar etmiş olması Varlık Fonunun toplam kar zarar oranlarının bilinmiyor olması endişe verici.

Geçiş teminatlı yollar ve köprülerin ülke ekonomisini 25 yıl ipotek altına almış olması.
Moody ‘s Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu yaptığı değerlendirmeye göre Türkiye’nin büyük ihtimalle maalesef borçlarını ödeyemeyeceği.
Türkiye’nin 2002 yılında yüksek teknoloji ihracatı 3.1 ilken , bugüne gelindiğinde yapılan tüm yatırımları da dikkate alındığında buna İhalar dahil 2.7 . 2002 yılı verileriyle kıyasladığımızda yüksek teknoloji ihracatının gerilediği görülmekte.

Türkiye’nin ekonomisinin büyümesi cari açığı da büyütmekte, çünkü büyüme kredi ile sağlanıyor. Türkiye’nin sağlayamadığı politik ve ekonomik güven yüksek faizle kredi almamıza neden oluyor ki bu da ekonomik krizi derinleştiren faktörlerdendir. Türkiye’nin Bankalara olan kredi borcu 3,6 Trilyon lira,. Bankalarda ki bu kredi %20’si batık yani 720 Milyar lirası batık , bu da yaklaşık 100 Milyar Dolar.

Bankalar kredi vermeyi durdurmak ve batık borçlarını toplamak zorunda. Türkiye bu koşullarda büyümekte ısrar ederse kredi almak ve cari açığı büyütmek zorunda kalacak. Kaçınılmaz olarak her yıl biraz daha fakirleşen bir ülke olacak.
Türkiye ekonomisinin geldiği nokta da ,hükümet kemer sıkmak zorunda.

Dolar Yorumu Kesinlikle Yatırım Tavsiyesi İçermemektedir.

dolar yorumu

 

Oktay Teknik Analiz 19 Nisan 2021 Dolar Yorumu Merkez Bankası Faiz İndirirse

Dolar da merkez bankası kararı sonrasında dolar 8 Lira dolaylarında sıkışmış durumda. Dolar şimdi sıradaki Merkez Bankası toplantısını beklemeye başladı. Merkez bankası başkanı enflasyon ve faizleri düşürmek için özel çalışmalar yapmaya başladı.

Ülkemizde yaşanan pandemi sürecinde gün geçtikçe artan virüs sebebi ile yaşanan sıkıntılar da katlanarak büyüyor. Salgının azalması ile birlikte merkez bankasında hızlı bir şekilde faiz düşmeye başlayacaktır ve takibinde enflasyon da düşüşler yaşanacaktır.

Selçuk Geçer Dolar Yorumu Devalüasyon Kapıda

Powell Amerika da yaşanan kriz sebebi ile çeşitli açıklamalar yapmaya başladı.  Enflasyon verileri beklentilerin üzerinde gelmeye başladığı takdirde varlık alımlarını durdururuz dedi. Bir başka veriye göre amerika nın hızlı bir şekilde toparlandığı yönünde. Amerika da işsizlik verileri düşmeye başladı ve tüm verilere bakıldığında kısa sürede amerika nın toparlanacağı görülebiliyor.

Avrupa için euro cephesinde yıllık enflasyon %1.3 seviyesine yükseldi ve avrupa için bu enflasyon çok yüksek. Avrupa ülkelerinde genel olarak hayatlar stabil yaşandığından ve de ekonomik krizler yaşanmadığından dolayı enflasyon da küçük bir artış tüm dengeleri bozabiliyor. Enflasyon avrupa da bu hızda büyümeye devam ederse Amerika FED faiz kararı almaya başlar ve bu durum dünya genelinde dolar krizi ile sonuçlanır.

Moody’s in uyarıları arasında gelişmekte olan ülkelerde yatırım yapılmaması gerektiği açıkça belirtiliyor. Gelişmekte olan ülkelere paranızı götürmeyin , bu ülkelere fazla yatırım yapmayın demeye çalışıyor. Eğer gelişmiş ülkelerde faiz artırımı olursa , gelişmekte olan ülkeler bunun sıkıntılarını ağır olarak yaşarlar.

Dünyaca ünlü amerikan bankalarından biri olan JP Morgan ın verilerine göre. Gelişmekte olan ülkelerin para birimleri hızlı bir değer kaybına girebilir uyarısı yaptı.

Rusya , Türkiye Turist Gerilimi

Türkiye Rusya ilişkileri türkiye ekonomisi için çok önemli. Amerikanın savaş gemilerini karadeniz e göndermesi ile rusya , türkiye arasında küçük bir gerilim yaşanacak gibi oldu. Rusya , amerika nın savaş gemileri haberi sonrasında , Rusya dan Türkiye ye turistik amaçlı yapılacak olan seyahatlerin 1,5 ay için tamamen durdurulduğunu açıkladı. Rusya bu süreyi uzatıp türkiye ye bu yıl içerisinde turist göndermediği takdirde sadece 414 Milyon dolar gelirin önünü kesmiş olacak.

Uluslararası Gelişmeler ve Dolar Cephesinde Değişim

Amerika rusya ya askeri güç ile istediğini yaptıramayacağını anlayınca , Biden emri ile amerikan donanma gemilerini geri çektiğini söyledi.  Amerika bunun üzerine rusya için yaptırım kararlarını açıklamaya başladı. Biden yönetimi , rus teknoloji şirketlerine , kısıtlamalar ve yasaklamalar getirdi.

Şahap Kavcıoğlu Faiz Kararlarında Çok Net Mesaj Veriyor

Şahap Kavcıoğlu nun bir ibareyi metinden çıkarması dikkat çekti ve o metin şu şekildeydi , uzun vadeli parasal sıkılığı kaldırıyoruz. Yani yüksek faiz politikasını ortadan kaldırıyoruz. Şuan faiz indirimi yapmamış olmamız , faizi indirmeyeceğimiz anlamına gelmez dedi. Şahap Kavcıoğlu nun bu açıklaması sonrasında dolar 8,15 TL ye sonrasında da 8,07 TL ile haftayı tamamlamış oldu.

Hafta İçi Gelecek Olan Haberler Dolar Kurunu Etkiler Mi ?

Hafta İçinde açıklanacak olan veriler var.  Merkezi hükümetin borç stokları açıklanacak. Borçlarımız artmaya devam edecek ve bu haber zaten beklenilen bir haber olduğundan piyasalara fazla etkisi olmayacaktır. Yabancı turist girişi ile ilgili veri açıklamaları olacak bu açıklamalar önem arz ediyor. Son olarak gelecek olan haberler arasında tüketici güven endeksi var. Gerçekte tüketici güven endeksi umutsuz ve artık inancı kalmamış . Fakat endeks raporlarında tersi yönde veriler okunması muhtemel olabilir. Hangi tüketiciler ile bu endeks raporlarının hazırlandığı merak konusu.

dolar yorumu

Senetle Kredi Nasıl Alınır ?

Dolar Neden Yükselir ?

 

 

 

Bir önceki yazımız olan Dolar Neden Yükselir ? Dolar Nasıl Düşer ? Dolar Piyasaları başlıklı makalemizde dolar nasıl düşer ve dolar neden yükselir hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.