Dolar Yorumu

Dolar Yorumları Güncel Dolar Kuru 8.69 TL Dolar Yükselişte

06.06.2021
222
Dolar Yorumları Güncel Dolar Kuru 8.69 TL Dolar Yükselişte

7 haziran 2021 dolar yorumları , dolar yükselişine devam edecek mi , merkez bankası dolar kurunu nasıl baskılıyor , tüik in açıklamaları doları nasıl etkiledi , doların seyrini değiştirecek olan merkez bankası faiz kararı 17 haziran 2021 de ne olacak ?

TÜİK Beyin Yakan Büyüme Oranlarını Açıkladı

Gündeme damgasını vuran TÜİK’in açıkladığı büyüme rakamları oldu.
İlk çeyrekte %7 lik bir büyümeye işaret eden TÜİK piyasalarda büyük şaşkınlık yarattı. Çünkü Pandemi kısıtlamaları, büyümekte olan İşsizlik rakamları , çiftçilerin içinde bulunduğu durum, kepenk indirmek zorunda kalan esnaf ve durma aşamasına gelmiş olan üretim. İthalat ve İhracatın yapılamadığı bu koşullarda açıklanan %7  lik büyüme gerçekçi gözükmemekte ve insanların güvenini sarsmakta.
Bir ülkede işsizlik ve enflasyon artarken nasıl oluyorda %7 lik büyüme oluyor?

7 Haziran 2021 Dolar Yorumları Dolar Nereye Gidiyor ?

31 Mayıs’ta Dolar kuru 8,49 Tl seviyesinde kapattı, gün içerisinde ise 8,48 TL seyirlerinde gezindi.
Dolar kurunun 8,61 TL ‘den 8,48 TL gerilemesi TÜİK’in açıkladığı büyüme rakamı ve yurtdışında dolar endeksinde ki geri çekilme sonucu gerçekleşti. Burada bir düşüş değil bir gevşeme söz konusu.
Dolar kuru 8.40 TL – 8.30 TL seviyesine geri çekilebilir ama bir sonra ki aşamada tekrar 8.80 TL seviyesine doğru yükseleceği tahmin edilmekte.

7 Haziran 2021 Dolar Yorumları Dolar Neden Yerinde Durmuyor ?

Bunun başlıca nedenleri Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlar ve Uluslararası problemlerin mevcudiyeti.
Gelişmekte olan ülkeler FED’in yapacağı faiz açıklamasına kitlenmiş durumda.
FED her hangi bir faiz artırımına giderse ülkelerinden çıkacak olan dövizi nasıl kontrol altına alacaklarını düşünüyorlar.

Türkiye’de %20’ye dayanmış olan mevcut faizi daha da artırmak , faizin %25 – 30 arasına sıkıştırmak anlamına gelir. Bu da Reel sektörün daha da batması anlamına gelir. Ocak , Şubat , Mart aylarında yapılan yüksek faiz artışı piyasanın neredeyse tıkanma noktasına gelmiş olmasına rağmen, TÜİK’in açıkladığı ilk çeyrekte %7 lik büyüme oranını anlamak mümkün değil.

OECD Türkiye’ki büyümenin baz etkisiyle büyümüş olabileceğini , önümüzde ki dönemde bu büyümenin ciddi bir daralmayla karşımıza çıkacağı söylenmekte.
Goldman Sachs’ın Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamada ise önümüzdeki dönemde daralma yaşanacağı.
Bütün veriler Türkiye’nin daralması yönünde.

Avrupa’da yaşanan canlanma kendi içinde yaptığı ticaret ,Türkiye ile yoğun bir ticaret alış verişi içerisinde değil. Türkiye’nin en büyük partnerine bile mal satamayacağı bir ortam varken , büyüme nasıl gerçekleşecek?
Lütfi Elvan’ın yaptığı sağlam bir büyüme kaydettik açıklaması , makina , teçhizat aldı ve ihracat yaptık dedi. İlk üç ayda Avrupa , Amerika ve Dünyanın neredeyse tümü kapalıyken biz acaba kime ne şekilde satış yaptık ve büyük bir getiri elde ettik. Bu %7 lik büyüme oranı ilk çeyrekte neden işsizlik (genişletilmiş) sayısına yansımadı ve %30 ‘un üzerine çıktı?

Güncel Döviz Kurları

Euro kuru 10,5714 TL seviyesinde.
Euro / Dolar paritesi 1,22 seviyesinin üzerine çıktı,muhtemelen 1,25 seviyesini zorlayacak.
Tahvil faiz oranı %18,78
Piyasa faiz oranları %21-22
Altın ons fiyatı 1900 Doların üzerinde
Brent petrol 70 Dolar, muhtemelen bunun üzerine çıkacak. Buda Dünyada üretimin arttığını, ham madde fiyatlarının yükseleceğini ,enflasyonun artacağını gösterirken,beraberinde faiz beklentisini beklentilerini de güçlendirecek.

7 Haziran 2021 Dolar Yorumları Merkez Sıfır Dolar 10 TL Yolunda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TRT ’de yaptığı söyleşide bağımsız olamadı , gereken Merkez Bankası’nın bağımsızlığını ortadan kaldıran açıklaması ; Şahap Kavcıoğlu ile görüştüğünü ve faizin indirimine gidilmesi gerektiği beyanatının ardından , Forex piyasalarında Doların 0,30 TL artarak 8,53TL ‘den 8,80 TL seviyesine hızla yükseldi.

Kademe kademe satışlarla gece yarısı 8,62 TL geriledi , buradan gün içerisinde Şahap Kavcıoğlu’nun yatırımcılarla yaptığı video konferansında tansiyonu düşürmeye çalışmış olması istenilen etkiyi yaratmadı.
TÜİK’in bugün açıkladığı %17 enflasyon oranın düşmediğini tam aksine çift haneli rakamlara geldiğini gördük.
Dolar 8,80 TL ile tarihin en yüksek seviyesine tırmandı.Doların bir önceki rekoru 8,61 TL idi.
Euro 10,75TL ‘den döndü.
Altının gramı 540TL’ye yaklaştı.
Bu seviyeler kısa sürede yeni destek noktasına dönecek.

Dolar Kurunu Etkileyecek Önemli Haberler Gelebilir

Merkez Bankasının artık 17 Haziran’da da faiz artışı konusunda elinde bir koz kalmadığını gören yatırımcılar 8.61 TL altında ki her seviyeden Dolar alımına devam ediyorlar.
14 Haziran NATO zirvesinde Joe Biden’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapacağı görüşme sonuçları Dolar kurunu etkileyecek faktörlerden.
15-16 Haziran’da Amerikan Merkez Bankası FED toplası kararında faiz değişikliği beklenmiyor, varlık alımı azaltılmayla ilgili sinyal içinde henüz erken olduğu öngörülmekte,bunlar Türkiye lehine ve Türk lirasının değer kazanmasına dair olumlu etki edecektir.

17 Haziran 2021 Merkez Bankası Faiz Kararı Ne Olacak ?

17 Haziran’da Merkez Bankasının faiz kararının ne olacağı merak konusu.
Enflasyon oranının üzerinde faiz sözünü tutup tutmayacağı meçhul
Faiz %19 sabit tutulursa , Şahap Kavcıoğlu görevden alına bilir
Cumhurbaşkanı bir ay daha süre tanırsa faiz indirimi Temmuz ayında uygulanır
Merkez Bankasının özerkliğinin olmamasının,piyasalarda yarattığı güvensizlik dolar kurunun yükselmeye devam edeceğine işaret etmekte.

Merkez Bankası Dolar Kurunu Nasıl Baskılıyor ?

Merkez Bankası doları suni bir şekilde bu seviyelerde tutmaya çalışmakta
Merkez Bankasının Döviz rezervi olmadığından Dolar/TL bir günde %20 yükselmesi engellemeyen çalışılacak
Yıl sonu Dolar kuru tahmini olan 8.71 TL aşıldı.
Dış borç toplamı 430 Milyar Dolar, bir saat içerisinde Dolar/TL 0.30TL arttı.
Dış borç TL karşılığı 117 MilyarTL artarak, 3 Trilyon 784Miyar TL yükseldi.
Bu kişi başına 1.393 TL ilave borç anlamına gelmekte.
Türk lirası inçe bir buz tabakası üzerinde ayakta durmaya çalışıyor , bir anda 9TL yada 10TL olmamak ama dün akşam 8.80 TL yükselmesi 9.15 TL – 9.40TL hazırlıklı olmak gerekiyor.

Merkez Bankası’nın VİOP Haziran kontratında Dolar/TL 8.81 TL imzaladığı görülmekte.Bu yılın son ayında ise Dolar/TL 9.91 TL üzerinden anlaşma sağlanmış.

Bir önceki yazımız olan 31 Mayıs 2021 Dolar Yorumları Güncel Dolar 8.58 TL başlıklı makalemizde 31 Mayıs 2021 Dolar Yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.