Dolar Yorumu

22 Nisan Dolar Yorumu Günlük Piyasa Haberleri ve Dolar

22.04.2021
272
22 Nisan Dolar Yorumu Günlük Piyasa Haberleri ve Dolar

Günlük piyasa verilerine dayanan dolar yorumu , Ünlü ekonomistlerin ve dünya bankalarının ön görüleri , dolar ne kadar olacak , dolar yükselecek mi , dolar hakkında yapılan yorumlar.

Selçuk Geçer Günlük Dolar Yorumu Dolar Patlamak Üzere

128.Milyar $ tartışması tüm hızıyla devam etmekle kalmayıp sadece Merkez Bankasına değil aynı zamanda Hazine Bakanlığına da fokuslanmak gerektiğini Lütfü Elvan’ın ve Şahap Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamalarından öğrendiğimiz 2017 yılında yapılan protokole istinaden.

Geçtiğimiz dönemde harcanmış olan 128 Milyar $ dan sadece Merkez Bankası değil aynı zamanda Hazine Bakanlığı ve Kamu Bankaların da sorumlu olduğunu net bir şekilde görülmüş oldu.
İhtiyat akçesinin yani ülke rezervinin döviz kuru baskılamak için kullanılmış olması ülkenin büyük bir sıkıntıya sürüklemiş durumda. Tüm bu rezervlerin tüketilmiş olması döviz kurunun yükselmesine gelinen noktada maalesef engelleyememiştir ve Türkiye’yi yüksek kur , yüksek faiz ve yüksek enflasyon sarmalına sokulmuştur.

Yürütülen yanlış para politikalarının Türkiye’yi maalesef büyük bir ekonomik bunalıma itilmiş oldu.Bu konuyla ilgili Ulusları Kuruluşlarda gelen açıklamalar tespitleri doğrular nitelikte.
Türkiye geçen yıl gelişmekte olan ülkeler arasında , parasının en çok değer kaybeden ülkesi olmuştur. Bu araştırmayı yapan Uluslar arası Ödemeler Bankası ,bunu açıklamayı IMF’nin rakamlarına dayandırarak yapmış.
Kurda ki müdahaleye ve harcanan 128.Milyar $ rağmen, geçen yıl Türk lirası Arjantin Pesosundan sonra değer kaybeden ikinci para birimi oldu.

Uluslar arası Ödemeler Bankasının orantısal olarak yaptığı değerlendirmede aynı dönemde TC Merkez Bankası rezervleri erirken ,kur ve faizler yükselirken aynı standartta olduğumuz gelişmekteki ülkelerin rezervilerinin ve para birimlerinin değerlendirmesin de ,
Meksika rezervinin %9.6,
Endonezya rezervinin %16.4,
Çekya rezervinin % 10.8,
Kolombiya rezervinin %4.3
oranında artmış olduğu.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının aynı dönemde rezervinin %58,6 oranında gerilerken ,Swap hariç net döviz rezervleri eksi 49,1 Milyar $.
Gelişen ülkeler arasında yapılan kıyaslamada en çok para birimi değer kaybeden ülke Arjantin ve Türkiye. Arjantin’in para birimi değer kaybı %32.9,
Türkiye’nin Türk lirası değer kaybı ise %23.4 .
IMF’nin raporuna göre Türkiye enflasyonda çift haneli rakamlara ulaşacak 12 ülke arasında yer alacağı. Türkiye maalesef çift haneli enflasyonu göreceği düşünülen tek Avrupa ülkesi olacak, diğer ülkeler ise Libya, Liberya gibi Afrika ülkeleri. Bu ülkeler iç savaş yaşamış ya da yaşamaya devam eden ,büyük ekonomik krizler yaşayan geri kalmış ülkelerden oluşmakta , hani tanımlarken ‘Muz Cumhuriyet’i ‘ dediğimiz ülkelerden oluşmakta.
Türkiye de ki enflasyon %16 seviyesi üzerinde.

Citigroup’un yaptığı açıklamaya göre Türkiye’nin enflasyon beklentisini %11.7’den %15. seviyesine yükseltti.
Fitch Kredi Değerlendirme Kuruluşları, JP Morgan Amerikan yatırım bankası gibi çok önemli Dünya bankaları da Türkiye enflasyon beklentilerini yukarı doğru taşımaya devam ediyorlar.
Bir başka önemli gelişme ise Türkiye’de döviz mevzuatları tekrar yükseliş eğilimine girdi, son üç günde 2.1 Milyar $ artış söz konusu.

Döviz rezervleri tekrar yükselişe geçmesinin nedeni bankalara tekrar döviz götürüldüğü için değil o para geri dönmediği gibi bankalardaki Türk lirası hesaplarının da döviz mevduat hesabına dönüyor çünkü herkes doların yükselişte olduğunu görüyor.

Sadece Türkiye’de ki yatırımcılar ya da Türkiye’de yaşayanlar mı Doların, Sterlin’in Euro’nun yükseleceğini düşünüyor, tabii ki hayır. UBS Dünyanın en önemli yatırım Bankalarından birisi Türkiye’de 2012 yılı son çeyreğinde dolar kurunun 9TL olacağını söylüyor. UBS’in daha önceki beklentisi 8,60 TL. bunu yukarı doğru revize ederek 9TL yükseltti. Muhtemelen enflasyon yükseldikçe ve faizler buna uyumlu bir şekilde arttırılmaz ise ve aynı zamanda bir şekilde kura müdahale edilemezse ki edilme ihtimalinin olmadığı net görülmekte, faizlerin artırılma ihtimali de çok düşük. Dövizin bu sebeplerden dolayı çok daha hızlı ve agresif yükselişler kaydetme ihtimali var.

Uluslararası gelişmeler de yine Türkiye’de ki döviz kurunun yükselişini hızlandırıyor gibi gözüküyor. En son Moody’s ve Fitch ‘in açıkladığı ‘ para birimindeki pozisyonunu azaltın’ , bu sadece Türkiye’yi değil gelişmekte olan tüm ülkeleri bağlayan bir açıklama. Bu açıklamanın dayandırıldığı nokta ise gelişmiş ülkelerde ki enflasyon oranları , ABD son iki yılın en yüksek enflasyonu görülmesi %2.6 keza Avrupa’da %1,5 seviyesinde ki enflasyon seviyeleri dikkate alındığında enflasyonun yükseliş eğiliminde olduğu görülüyor.

Bu enflasyon verileri yükselmeye devam ederse ,ister istemez faiz artışa gidilecektir. Gelişmiş olan ülkelerin faiz artırımları ,gelişmekte olan ülkelerdeki para çıkışının hızlanması ve bu ülkelerin para biriminin değer kaybetmesi anlamına gelir. TC Merkez Bankası rezervinin olmayışı kısa vadeli borçlarını kapatmakta sıkıntı yaşayacağını diğer tarafta İthalat ve ihracatta gider/gelir dengesini oluşturulamayacağını ,Cari açığın Turizm gelirleriyle kapatılmasının da mümkün olamayacağı . Bütün bu veriler ışığında dövize olan ihtiyacın her geçen gün biraz artacağıdır.

Selçuk Geçer Dolar Yorumu Yatırım Tavsiyesi Değildir. Ekonomistleri gülük verilere dayalı yorumlarından ibarettir. Dolar ve döviz piyasası hızlı yükselebileceği gibi , aynı şekilde dip seviyeye inebilir.

Akıllı Finans Dolar Yorumları Dolar Yeniden Kendini Zorluyor

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu ‘dan gelen bilgilerle ve yürütülecekler olan politikalarla dolar/TL ‘nin önümüzdeki günlerde dolar kuru gidişatı ve piyasa beklentileri değerlendirmesinin ana neden ve sonuçları:
Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde yaşanılan pozitif hava etkisi ile , dolar kurunda 8 TL çekici kuvveti kısa vadede olsa çalışmaya devam ettiği görüldü.

Dünya Borsa ve Piyasalarında ABD tahvil faizlerinde ki düzelmeye esen bahar havasına rağmen Türkiye’de olumlu etkisi en az hissedilen ülke oldu. Merkez Bankasının önümüzde ki süreçte faiz indirme , Türk lirasını güçlendirme ve sermaye çekme çabalarına devam edecekleri düşünülüyor. Türk lirası hacim olarak borsada her hafta iki ya da üç tane şirketi halka arz ederek piyasada ki likiditeyi aktif tutma çabası ile sadece günü kurtarmakta.
Bu durum kısa vadeli döviz kurlarını dengelemeyi başarıyor olsa da , orta ve uzun vadede gerilen yayın daha da gerilmesine sebeb olacağı düşünülüyor.

Dolar yatırımcılarının bu fırtınalı dönemlerde dolar kurunun 7 TL seviyesine çekilmesini bekleyip alım fırsatı bekleyenler  için bu yanlış bir strateji olacaktır çünkü Nisan ayı Para Politikaları Kurulu’ndan çıkan kararlar sonrası anlaşılan o ki gelecek aylarda piyasalarda faiz enflasyon sebebidir ekolü hakim olabilir, bu da yüksek döviz kuruna sebep olabilir. İçerideki düzensiz Politikalar , Türk lirası hacimsizliğinin yanı sıra merkezi yönetimin üzerinde 128.Milyar $ rezerv baskısı mevcut. Bu soru ve halkın merakı dış piyasa sermaye akışını doğrudan etki ederek baskıyı artırdığı düşünülüyor.

Bu hafta itibarı ile yabancı kaynaklı tahvil alımlarının durduğu netlik kazanmıştır.
Borsada yüzler gülmüyor ,21. Nisan’da sert bir düşüş yaşandı.
Dolarda 8,04 TL seviyesinde kaldıkça gelebilecek bir haber akışı ile 8,60- 9,03 direncine ulaşa bileceği öngörülüyor.

Oktay Teknik Analiz Dolar Tahmini Gerçekleşti , Yeni Dolar Tahmini

Dolar dün itibari ile ani hareketlenmelere başladı. Dolar 8.30 seviyesini aşmayı başardı.  Daha sonrasında 8.21 ile dalgalanmalar yapmaya başladı.  3 Gün öncesinde yapmış olduğum dolar yorumu için dolar ın 8.33 bandına gelmesinin an meselesi olduğunu anlatmıştım. Dolar 8.33 Hamlesini yaptı ve yoluna devam etmekte kararlı.

Dolar Neden Yükseliyor ?Dolar Yükselmeye Devam Edecek Mi ?

Dolar ın şuan yükselme sebebi tabii ki merkez bankası nın son toplantısında faiz kararı almaması oldu. Daha doğrusu faiz kararı nın sabit kalması oldu. Merkez Bankası faiz yükseltmediğinden dolayı ve yapacak başka bir hamlesi kalmadığından dolayı Dolar ve diğer tüm döviz kurlarının yükselmesi , daha da doğrusu Türk Lirasının değer kaybetmesi çok normal. Merkez bankası yeni bir karar ile faiz yükseltmez ise Dolar yükselme trendini devam ettirecek.

Merkez bankası dolar kurunu baskılamak için faiz kararı almalı ve bu karar faiz yükseltmesi olmalıdır. Aksi takdirde faiz yerinde sayar veya faiz biraz daha düşürülecek olursa dolar hızlı bir şekilde yükselişini sürdürür. Bu  yükseliş merkez bankasının faiz müdahalesi ile yavaşlayabilir ve durdurulabilir.

Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu cumhurbaşkanı talimatı ile göreve geldiğinin farkında. Kavcıoğlu aynı zamanda cumhurbaşkanı nın yüksek faiz politikasını desteklemediğinin de farkında. Bundan dolayı Merkez Bankası yüksek faiz politikasından vaz geçecek gibi görünüyor. Geçen hafta Şahap Kavcıoğlu yapmış olduğu açıklamalarda alınan faiz kararının sabit kalması faiz düşmeyecek anlamı taşımaz söylemi ile faizlerin daha da düşeceği anlamına geliyor.

Dolar 9 TL Olur Mu ? Dolar Yorumu

Merkez bankasının önümüzdeki hafta yapacak olduğu toplantı sonrasında alınacak olan faiz kararı , faiz düşürme olarak gerçekleştirilirse doların 8.80 bandına hızlı bir adım ile ulaşması kaçınılmaz olur. Faiz kararı alınmaz ve olduğu yerde sayarsa haziran ayı gibi de 9 TL bandına ulaşmış olacaktır.

Dolar Yorumu Kesinlikle Yatırım Tavsiyesi İçermemektedir. Dolar Yorumları Yatırım Tavsiyesi Değildir.

 

BANKALARIN KREDİ ORANLARINI KARŞILAŞTIRIN. EN UYGUN KREDİ 

 

Bir önceki yazımız olan 21 Nisan Dolar Yorumu Ekonomistlerin Güncel Dolar Yorumları başlıklı makalemizde dolar yorumları ve dolar yorumu hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.