Dolar Yorumu

21 haziran 2021 dolar yorumları ,Dolar İçin Yükseliş Zamanı

19.06.2021
283
21 haziran 2021 dolar yorumları ,Dolar İçin Yükseliş Zamanı

Dolar ne kadar olacak , dolar yükselecek mi , analistler dolar hakkında neler söylüyor ,  dolar kurunu etkileyen önemli ve güncel haberler , piyasalarda son durum ve piyasa değerlendirmeleri.

21 Haziran 2021 Dolar Yorumları – Dolar Ne Kadar Olacak ?

Bugün 17 Haziran 2021 , 2 hafta önce verilmiş olan 3 kritik tarihlerden biri olan 14 Haziran NATO zirvesinde Biden ve Erdoğan görüşmesiydi. Bu görüşülmesi beklenen Halkbank davası ve S-400 krizlerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin donma noktasına getirmiş olan sorunlar dondurularak rafa kaldırılmış gibi gözüküyor. Zirveden bir hafta toz pembe sonuç tablosunun gerçekleşmeyeceğini ,yaptığımız analizler doğrultusunda Doların yönünü yukarıya çevireceğini öngörülmüştü.

Dolar Kurunu Olumsuz Yönde Etkileyen Toplantılar

14-15 Haziran ABD FED toplantısı sonrası FED başkanı Jerome Powell 16. Haziran’da Türkiye saatiyle 21:00’de Federal fonlanma , haftalık politika ve repo faizlerinin %0 – %025 aralığında sabit tutulacağını,tahvil alım programının ise 120 Milyar $ olarak devam ettirileceğini açıkladı. Powell’ın enflasyon da yükseliş işaretini piyasalar son derece abartı şekilde yorumladı.
Powell Gazetecilerin soruları üzerine 2023 yılı sonuna kadar iki faiz artırımı olabilir cevabını verdi. Bu faiz artışı önümüzde ki aylarda gerçekleşecekmiş gibi yorumlandığı için Altın ons fiyatı üzerinde baskı yarattı.

Merkez Bankası Toplantı Kararı Sonrası Faiz Sabit Kaldı

17 Haziran’da gerçekleşen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısını saat: 14:00 Şahap Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamada aynı faiz oranında %19 kalmayı tercih ettiği görülmekte.
Temmuz,Ağustos aylarında toplamda en az 150 baz puanla yani faizleri %17-%17,5 seviyesine çekmezse Şahap Kavcıoğlu muhtemelen sonbahara kadar görevine son verile bilir.

14 Temmuz 2020 ‘de Murat Ünsal Merkez Bankası haftalık repo faizini %8,25 ‘lerden %10,25 yükselttiği dönemde Dolar 7,20 TL idi ve en son Kasım 2020’de Dolar 8,58 TL yükselmişti. İlginç olan faiz düştükçe artan Doların kurunda gelinen noktada yükselen faize rağmen Dolar kurunda düşüş sağlanamıyor olması.
Türkiye faiz oranın en yüksek olduğu 10 ülke arasında 7. sırda yer alıyor.

Ülkelere Göre Faiz Oranları Şu Şekilde Güncellendi

Venezuela %45
Zimbabve %40
Arjantin %38
Yemen %27
Liberya %25
Surinam %25
Türkiye %19
Kongo %19
İran %18
Haiti %17

Dolar Yükselişine Devam Edecek Mi ?

Dolar/TL paritesinin önlenemeyen yükselişi devam etmekte.
NATO zirvesinin yapıldığı güne kadar Biden ve Erdoğan’ın %100 mutabık oldukları algısı Dolar kurunun 8,28TL gerilemesini sağladı. Dolar kurunun 8,28TL ile 8,80TL arasında ki harekette kimler Dolar alıp,sattı ,kimler bundan kazanç sağladığı önemli bir soru. Merkez Bankasının ,Biden görüşmesinden olası çıkacak olumsuz sonuç öncesi faiz indirimine gidebilmek için Dolar kurunu suni bir şekilde aşağı çekmeye çalışacaklar öngörümde, maalesef haklı çıktım.

Dolar 8,50TL üzerinde oksijen depoladı ve 17 Haziran Merkez Bankası faiz kararını açıkladıktan sonra Dolar 8,65 TL’den ancak 8,63 TL geriledi ve hızlı bir şekilde 8,71 TL seviyesine yükseldi.
Dolar kuru için 8,45 TL 8,52 TL aralığı ana destek olarak kabul ediyoruz, bu destek kırıldığında herkes için alım fırsatı oluşmakta.
Yukarı doğru 8,75TL ,8,78 TL ,8,80 TL eşikleri kritik,buralar geçildiğinde 8,95 TL ve 9,01 TL yeni hedefler olarak gözüküyor.

Dolar Kurunda Fırtına Devam Edecek

Arka arkaya gelen ABD FED ve Türkiye Merkez Bankası faiz açıklamaları finansal piyasalara damgasını vurdu.
ABD piyasalara sürdüğü paralarla yaratmış olduğu enflasyon uzun bir süre kalıcı olacağı düşünülüyor çünkü; salgın öncesi FED’in 2020 Mart ayında 4,3 Trilyon Dolar olan mal varlığı,2021 Haziran ayında 7.9 Trilyon Dolara yükseldiği görülüyor. FED eğer 15 ayda 3,6 Trilyon Dolar para basmış olması kaçınılmaz olarak enflasyon yaratacaktır.
Dolayısıyla Mayıs ayında ABD enflasyonun %5 artığı görüldü bu da ABD 2,5, ve 10 yıllık tahvillerinin yukarıya gideceği için Türk lirası Dolar karşısında değer kaybetmeye devam edecek.
FED’in yaptığı son açıklamasında 2023 yılına kadar en az 2 kez faiz artışına gidileceğini ve 2021 Enflasyon beklentisini 2.2 ‘den 3 çekildiğini belirttiler.

FED Kararlarının Türkiye Kurlarına Etkisi

FED’in beklenen faiz kararın Türk lirası üzerinde ki etkisi hafif oldu. Bunun nedeni 17 Mart’ta eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın önden yüklemeli faiz artırımı bugün yaşanacak olan fırtınadan korunmamızı sağladı. Belki 200 baz puanlık önden yüklemeli faiz artışı olmasaydı Dolar kuru bugün 9,40 TL ,9,50TL seviyesine yüksele bilirdi. Dolar bugün 9 TL altında işlem görüyor olmasının nedeni önden yüklemeli faiz artışından kaynaklanmakta.
Türkiye’nin önündeki diğer problemler ,Merkez Bankası ve İktidarın mevcut felsefesi nedeniyle etkisi uzun süreli olmayacak.
FED kararlarının günümüze yansıyan %1 etkisinin sonuçlarını ,uzun ve orta vadede daha ciddi bir biçimde göreceğiz. Türkiye Merkez Bankasının bağımsızlığının tamamen ortadan kalkmış olmasının olumsuz etkilerini daha hissedilir olacak.

Türk Lirası Değer Kaybetmeye Devam Edecek Mi ?

Türkiye’nin kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli çözümler üretmediği sürece Türk lirasının değer kaybetmesinin önüne geçilemeyecek.
Türkiye Merkez Bankası açıklamış olduğu faiz kararı piyasaların beklentisi olan %19 sabit tutuldu.
Merkez Bankası Karar metninde yapılan açıklamada;
emtia fiyatlarınında ki artış eğilimi,bazı Sektörlerde ki arz kısımları ve taşımacılık maliyetlerinde ki artış Uluslar arası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açtığı,yükselen küresel enflasyon ve enflasyon beklentilerinin Uluslararası finansal piyasalarda ki etkilerini koruduğu belirtiliyor.
Ayrıca karar metninde yer alan bir diğer açıklamada ise ,son dönemde ithalat fiyatları kaynaklı maliyet unsurları yanı sıra talep koşulları bazı sektörlerde ki arz kısıtları ve enflasyon beklentilerinde ki yüksek seviyeler fiyatlama davranışları enflasyonda risk oluşturduğu belirtilmiş.
Özetle ,Türkiye ülke dışında yaşanan enflasyon dalgası ve içerde yaşanan kur geçişgenliği yani üretmek için dış girdiye ihtiyaç olmasından dolayı Dolar kuru 8,50 TL’nin üzerinde seyrediyor olması sonucu olarak enflasyonun yükseleceğine işaret etmekte.

Dolar Neden 8 , 75 Seviyesini Zorluyor ?

ABD Başkanı Biden ile Cumhurbaşkanımız arasında yapılan toplantı da , s 400 meselesi görüşüldü. Bu görüşme sonrasında olumlu bir sonuç meydana gelmeyince direk olarak bu durum dolar kuruna yansımış oldu. Dolar bu görüşme sonrasında ilk basamak olan 8 ,60 ve daha sonrasında ise 8 , 75 seviyesini zorlamaya başladı. Şuan için güncel dolar kuru 8 , 76 TL ve yükselişini hızla sürdürmeye devam edecek.

Dolar bu yükselişini FED kararı ile 8 , 60 seviyelerine kadar doları gevşetti. Daha sonrasında yapılan açıklamalar ile faiz kararlarında zamanla yapılacak olan olası artışlar sebebi ile dolar tekrar hızlı yükselişine devam kararı almış oldu.

FED açıkça bol para döneminin artık bittiğini ve kemerlerin sıkılma zamanını işaret etti. Zaman içerisinde faiz kararlarının değişimi ile Türkiye döviz kurlarında da bu kararlara bağlı olarak yükseliş devam edecek.

 

Bir önceki yazımız olan Dolar Yorumları Güncel Dolar Kuru 8.69 TL Dolar Yükselişte başlıklı makalemizde 7 haziran 2021 dolar yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.