Dolar Yorumu

10 Mayıs 2021 Dolar Yorumu Ekonomistlerin Dolar Yorumu

09.05.2021
278
10 Mayıs 2021 Dolar Yorumu Ekonomistlerin Dolar Yorumu

 

10 mayıs 2021 dolar yorumu ; Merkez Bankası kararının ardından Dolar haftayı 8,23 TL civarında kapattı ve nihayetinde Bayram tatili çok yaklaştı. Önümüzde ki hafta 2,5 günlük işlem sürecimiz olacak ardından uzunca diyebileceğimiz hafta sonunu da içine alan bir tatil ve sonrasında 19 Mayıs tatil gündemde olacak.

Bu sebeple özellikle Ramazan Bayram öncesinde ki tavrın ne olacağı konusunu ve Merkez Bankası kararından sonra nasıl bir seyir içerisinde bulunmak isteyeceğini öncelikle teknik kriterlere bağlı ve diğer faktörlerinde etkisini dikkate alarak değerlendirmeye çalışacağız.

Dünya Piyasalarının Dolar Üzerindeki Etkisi Nasıl Olacak ?

Öncelikle Dünya piyasalarında genel havanın olumlu olduğunu görmekteyiz zira Dolar endeksinin 90,2 seviyelerinde yani 90 seviyesine çok yakın olması Doların Dünya genelinde güç kaybı içerisinde olduğunu ifade ederken bir diğer yandan da Euro da bunun paralelinde bir artış eğilimi söz konusu.
Korku endeksi olarak adlandırdığımız VIX ise 20 seviyesinin oldukça aşağısına gelmiş durumda. Gerek DJI endeksi, gerekse FDAX endeksi CCO endeksi hisse senetleri adına olumlu bir seyir içerisinde.

Dolar Yükselecek Mi ? 10 Mayıs 2021 Dolar Yorumu

Petrol fiyatları 70$ yaklaşıyor bu da biraz daha pandemiden uzaklaşmak ve ekonomilerin bir şekilde çarkının dönmeye başladığı ya da başlayacağı , yasakların kalkacağı veya aşılama çalışmalarından sonuç olanı bileceği ümitlerini gündeme getiriyor. Kaldı ki bu ümitler uzunca bir zamandan beri devam ediyordu ve belli bir dönem kötü senaryolar satıldıktan sonra iyimserlik satın alınmaya başlandı.
Kendi Dolar kurumuza bakacak olursak Dolar kuru haftayı 8,23 seviyesinde tamamlamış idi. Geçtiğimiz haftaya başlarken Size vermiş olduğum pivot değeri 8,30 idi, 8,30 üzerinde kalındıkça 8,46 seviyesine doğru bir atak olabilirdi.

Dolar 8,30 seviyesinin  altında kalındığı sürece  8,11 e çekilme riski gündeme gelecekti. Ancak bu hafta yani önceki haftanın verilerinden aldığımız verilerle bu haftaya baktığımızda 8,37 seviyesinin üzerine çıkılamadığını ağırlıklı olarak da 8,22 seviyesinin görüldükten sonra endeksin 8,30 üzerinde kala bilmek hususunda bir gayret gösterdiğine tanık oluyoruz.
Bu hafta için pivot değerlerine bakacak olursak , borsapivot.com verilerine göre Dolar /TL günlük pivot değeri 8,25 seviyesinde.

Pazartesi günü için geçerli olan değer 8,25 olup bu seviyenin altında kalır ve kalmaya devam ederse 8,19-8,20’ye bununda altına gelecek olursa 8,17 hatta gerileme devam edecek olursa 8,12 seviyelerine doğru bir geri çekilme olasılığı teknik olarak hesap edilmiş.

10 mayıs 2021 dolar yorumu

10 Mayıs 2021 Dolar Yorumu ve Haftalık Dolar Tahmini

Haftalık bazda değerlendirildiğinde ise anlık trade etmeyenler için önemli olan seviye 8,2676 seviyesidir. Bu seviyenin altı 8,16 daha da aşağısı 8,1184 ki bu da 3.pivot değeri ile neredeyse eşleşen bir değer görülmekte. Özetle 8,25-8,26 aşağısında kalınması duvarın öncelikle 8,10-8,15 bölgesine doğru bir geri çekilme riski anlamına geliyor. Şayet 8,25-8,26 üzerinde kalınır ise bu durumda 8,2789,sonrasında 8,33 ve sonrasında 8,35 değeri günlük kriter itibarı ile mümkün olabilecekken, haftalık değerlendirmede ise 8,32 seviyesinin önemli olduğunu görüyoruz. 8,41 ve 8,46 seviyeleri dikkat edilmesi gereken virajlar , İçinde bulunduğumuz süreci teknik analizleri sonucunda değerlendirdiğimizde Merkez Bankasının faizi sabit tutması ve enflasyonda bir iyileşme görülünceye kadar faiz artışına gitmeyeceği yönündeki kararının mevcudiyeti Doların bir süre daha 8,25-8,26 sevilerinde kalıcı olacağı düşünülüyor.

10 Mayıs 2021 Dolar Yorumu Bayram Sonrası Dolar Ne Olacak ?

Dolar için kritik basamak Bayramdan sonra NATO zirvesinde ABD başkanı Biden ile Cumhurbaşkanı RTE arasında ki görüşme olacak. S400 krizi hala gündemini koruyor diğer taraftan Kuzey Kıbrıs konusunda gelişmeler söz konusu. Özellikle vurgulamak isterim ki Mayıs ayı sonu ve Haziran ayının başı Türkiye piyasaları adına önemli olacaktır.

Dolar/TL üzerinde ise atılacak doğru dış ticari adımlar ,sorunlarımız olan dış ülkelerle yapıcı adımlar veya ihtimallerin bile piyasalarda bir iyimserlik olmasına SWAP primlerinin ,Kredi primlerinin düşmesine gerilemesine ve piyasaya bir güven gelmesine sebebiyet verebilir. Bu da Dolar tarafında olumlu yön tayin eder ki bu da TL’nin güçlenmesini sağlaya bilir. Bir diğer etken Borsada yani Mayıs sonu, Haziran başında satışlar olabilir. Bu tarz bir satış dalgası gelirse satılan hisse senetleri TL olarak yabancının eline geçecektir ve ardından bu TL’yi Dolara çevirmek isteyecektir ki bu noktalara dikkat etmek gerekecektir Bayram sonrası.

dolar yorumu web sitemizde yayınlanan güncel dolar yorumları ve analistlerin dolar hakkındaki görüşleri kesinlikle yatırım tavsiyesi içermemektedir. Dolar yorumu web sitesi sadece bilgilendirme amaçlı analizleri yayınlamaktadır.

10 Mayıs 2021 Oktay Teknik Analiz Dolar Yorumu

Türkiye uzun aradan sonra ekonomik olarak toparlanma eğilimi göstermeye başladı. Bu toparlanma döviz cephesine de yansımakta. Geçen hafta dolar 8.23 seviyesinde kapanış gerçekleştirdi ve bir sonraki Merkez Bankası toplantısından haber beklemeye başladı. Bir sonraki Merkez Bankası toplantı tarihine 10 gün kala dolar için hafif yükselişler görmek mümkün olacak. Toplantı kararlarına dayalı belirsizliklerden dolayı dolar yükselişi normal karşılanabilir. Toplantıdan çıkacak olan kararlar ile dolar yeni bir seyir izleyecek.

10 Mayıs 2021 Dolar Yorumu , Dolar’da 8 TL Gerçeğine Dikkat

Haftalık dolar kapanışlarında 8 TL seviyelerinde kalmak ve haftayı 1 Dolar 8 TL olarak kapatmaya devam etmek , dolar da 8.00 , 8.80 bandında kaldığımızı gösterir. Yani dolar 8.80 seviyelerine ani çıkışlar da yapabilir. Dolar haftalık kapanışları 7.80 seviyelerinde olmadıkça , dolar için 8 TL altında gevşeme mümkün değil. Merkez bankasının turist gelirleri karşısında yapacağı hamleler ile birlikte dolar kendisine yeni bir liman arayacak. Turizm gelirleri istendiği gibi olmadığı takdirde , kaçınılmaz gerçek olan faiz indirimi gündeme gelerek dolar için yeni rekorlar söz konusu olabilir.

Yabancı Yatırımcı Neyi Bekliyor 10 mayıs 2021 Dolar Yorumu

Yabancı yatırımcı eylül ayı itibari ile 350 baz puanlık indirim beklemekte. Fakat eylül ayı öncesinde yapılacak olan faiz indirim kararı ile doları patlatmak mümkün. Çünkü ülkemiz kırılgan bir süreçten geçiyor ve ekonomik olarak ağır darbeler almış durumda. Hem yabancı yatırımcıların ülkemizi terk etmesi hem dış borcumuzun yabancı para cinsinden olması , yaşanan salgın ve ekonomik destek paketleri gibi önemli ayrıntılar mevcut. Yaz sezonu bol turist ve bol döviz kazançları ile dolup taşarsa , eylül ayı itibari ile faiz indirimleri arka arkaya gelmeye başlayacaktır. Bu faiz indirimleri ile kaybedilen yabancı yatırımcı , ellerinde dövizler ile tekrar ülkemize geri gelecektir. Yabancı yatırımcının da geri dönüşü ile döviz dengeleri yeniden sağlanabilir.

Güncel Dolar Yorumları

Bir önceki yazımız olan 8 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorum - Dolar Neyi Bekliyor ? başlıklı makalemizde 8 mayıs 2021 güncel dolar yorum hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.