Dolar Yorumu

Ünlü Ekonomistlerden Dolar Yorumu 17 Nisan 2021

16.04.2021
267
Ünlü Ekonomistlerden Dolar Yorumu 17 Nisan 2021

Murat Muratoğlu Dolar Yorumu Ekonomi ve Dolar Ne Olacak ?

Merkez Bankasının başarılı olabilmesi , bağımsızlığı ile direkt olarak orantılı.
Merkez Bankası karar alma merciidir , fiyat istikrarını sağlamakla yükümlüdür , finansal istikrarı takip eder , ülkenin para politikasını yönetir , mali piyasaları izler, düzenleyici tedbirler alır , kur rejimini ayarlar ve çok gerekli görür ise müdahale eder.

Ülke adına altın ve döviz rezervleri biriktirir. Bilinen tüm bu bilgilerin ışığında Merkez Bankası bir banka gibi kullanılmaya başlandığında o ülke ekonomisine büyük zarar verebilir. Merkez Bankasının doları baskılanmak için kasasında bulunan döviz rezervini Kamu bankalarına ve yabancılara sattığı düşünülmekte.

Oysa serbest piyasa olsaydı dövize talep oldukça döviz fiyatı artacaktı. Yabancı yatırımcılar Türk lirasından dolar geçerken daha fazla ödemek zorunda kalacaklardı. Bu da ülkeden kaçan yabancıların zarar etmesine neden olacaktı. İçerde algıyı yönetmek ve faiz artırımına gitmemek için döviz kurunu baskılayan Merkez Bankası , finansal zararı Türk halkının hanesine yazdı.

dolar yorumu
Önümüzdeki aylarda faiz indirimine gidilirse dövizin yükselişi karşısında Merkez Bankasının kuru kontrol edecek döviz rezervi bulunmaması,
Türkiye’yi finansal açıdan tamamen savunmasız kılacaktır.
Mevduatların yarısından fazlasının dövize dönmüş olması ve Merkez Bankası rezervinin eksi 45-50 Milyar dolara dayanmış olmasının yaratacağı ekonomik kriz , büyük halk kitleleri de etkileyecek.
Henüz ABD’nin Biden yönetiminin Türkiye’ye karşı kullanacağı düşünülen S-400’ler ilgili uyguladığı psikolojik baskı , sonucu netleşmemiş olan Halk Bankası davası cezası ve yaptırımlarının ekonomik krizi derinleştireceği gerçeği.

Ertelenen Avrupa Birliği yaptırımları , Rusya ile ilişkilerin Ukrayna ‘dan dolayı mesafeli olması, Suriye ve Libya sorunlarının uluslar arası arenaya taşınmış olması , yükselen Petrol fiyatları maliyetlerinin halka yansıması vergilerin katlanması olarak sonuçlanacak.
Merkez Bankası faizi düşürdüğü anda dolar kuru 9 TL yükselmesi kaçınılmaz olacak.

Dolar Yorumu Kesinlikle Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Jobs İn Economy Güncel Dolar Yorumu

Para Politikası Kurulu Nisan ayı toplantısında bilindiği üzere faiz sabit kalma kararı almıştı.
Bu analizde yapılan açıklamada Şahap Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamalarda sıkı para politikasına hiç yer vermemiş olası ekonomistlerin gözünden kaçmadı.

Dün ABD yapılan açıklamada sanayi üretimi %1,4 ile beklentilerin altında kalmıştır, imalat üretimi ise % 2,7 artış gösterdiği. ABD yaşanan bu gelişme dolar/TL teknik olarak değerlendirildiğinde kurun yukarı yönlü hareketini sürdürmesi bekleniyor. Dikkat edilmesi gereken dolar kurunun 8,10/8,15 TL. seviyesinin direnç noktaları. Olası aşağı doğru harekettin oluşmasında ise 8,00/ 7,95 TL destek noktasıdır.
Dikkate alınması gereken diğer direnç noktası ise Euro /Dolar paritesidir. Teknik olarak değerlendirildiğinde tepki alımları 1,1985/1,20 sevisindedir.

Avrasya Yatırım Kıyamete Adım Adım Dolar Yorumu

Güncel ve Geçmiş verilere bakıldığında 2001 yılında yaşanmış olan döviz felaketinin şuan yaşanan sıkıntılar karşısında çok hafif kaldığını söylemek mümkün. Şuan gelen veriler daha büyük felaketlerin habercisi. Kısaca kıyamete adım adım ilerliyoruz.

Türkiye kendi içerisinde yapısal sorunlar , hastalık ve ekonomik sorunlarla aynı anda boğuşuyor. Türkiyenin ekonomik rahatlık yaşaması için dış ülkelerden , ülkemize döviz çekilmesi yani yabancı para kazandırmamız gerekiyor. Yabancı para kazanabilmek için ya başka ülkelere daha fazla ürün satmalıyız. Yada ülkemize turist sokmalıyız ki ülkemize döviz girdisi olsun.

Ülkemize döviz girdisi olmaz ise döviz kurlarında dengesizlik ve yukarı yönde hızlı yükselişler görmemiz an meselesi  haline gelecek. Rusya türkiye için turistik gezi planlayan vatandaşlarına seyahat kısıtlaması getirdi ,Almanya ve İngiltere den gelecek olan haberler de felaket ile sonuçlanırsa turistik kazançlarda büyük bir hayal kırıklığı yaşanabilir. Türkiye dövizi dengelemek için gözlerini turizm sektörüne çevirmiş durumda.

Dolar yorumu adı altında yapmış olduğumuz döviz tahminleri için buraya kadar türkiye içi etkileşimlerden bahsettik. Fakat sadece ülke içi hareketler değil , elimizde olmayan sebeplerden Dolar ın merkezi ABD de yaşanan kriz ve sorunlarda yine ülkemizde ki dolar da hareketlenmeler meydana gelebiliyor. Amerika Birleşik devletlerinde son alınan kötü haber ise amerika enflasyonunda beklentilerin %0,6 daha fazla çıkması oldu. Küçük bir oran gibi görülse de ülkemizdeki dolar kurunu 15 kuruş kadar oynatmaya yeterli oldu.

Bir önceki yazımız olan Ekonomistlerin Güncel Dolar Yorumu , Dolar Nereye Gidiyor ? başlıklı makalemizde dolar yorumu hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.