Dolar Yorumu

31 Mayıs 2021 Dolar Yorumları Güncel Dolar 8.58 TL

29.05.2021
233
31 Mayıs 2021 Dolar Yorumları Güncel Dolar 8.58 TL

Dolar 8.58 TL Barajını Kolay Aşacak Dolar Yorumları

Borsa İstanbul 24 Mayıs’ta ki kayıpları telafi etmeye çalışsa da 25 Mayıs depremi yeni artçıların öncü sinyali gibiydi.
BİST düz endeksi %4 yakın değer kaybetti.
Endekslerin detaylarına inildiğinde işlem gören hisseleri Sektörlere göre dağılımını gösteren endeks tablosu bakıldığında %2’den %5’in üzerine varan kayıplar görülmekte.

Türkiye içinde yaşanan siyasi belirsizliklerin etkili olduğu söylemi aslında Borsa İstanbul’un göstergeleri ,temel ve teknik analiz açısından şişirilmiş fiyatların bir yerde yavaş yavaş sönmesi için bahane oluşturmakta.
24.Mayıs akşam saatlerinde gerçekleşen satışlar Bankacılık endeksinden diğer endekslere kadar pek çok kaybı beraberinde getirdi.

Türkiye’nin içeride ve dışarıda Bankalarının batık kredi riski , dışarıdan yüksek maliyetli döviz buluyor olmalı. EURİBOR ve LİBOR üzerine %2,5 faiz ödüyor olmasının yarattığı risk Banka endekslerine yansıdığını göreceğiz.
BİST 100 endeksi 1.392 puan altına gerilediğinde 1.345 ve 1.330 puana kadar iniş sürer. Bankalar eriyor…
Şimdilik 1.270 puan dip nokta, burada tutunamazsa 1.254-1.238-1.209 destekleri takip edilecek.
BİST için en kötü ,geride kalıyor denilecek seviye 1.145 puan.
Doların , Euro ve diğer para birimleri karşısında değer kaybettiği bir dönemde yaşanıyor olması yani aynı saatlerde dolar kuru 8.48 TL seviyesine yükseldi.

Diğer gelişmekte olan ülkelerlere bakıldığında , sene başından beri Dolar bazında %20 ile en çok değer kaybeden Borsa BİST-100.
Amerikan Merkez Bankası FED’in alacağı kararlar Borsaların geleceğini belirleyecek ama fiyatlar çok şiştiği Borsa için en kötüsü geride kaldı diyemiyoruz.
Altının yükselişi devam ediyor.
Euro 1.23 üzerinde tutunamıyor , Dolar karşısında.
Dolarda anlık grafiğe baktığımızda 8,44 TL .
Dolar 25 Mayıs’ta 8.41 TL – 8.46TL arasında işlem gördü.
Merkez Bankası bu ay ki vadeli işlemler opsiyon piyasasındaki Dolar kuru 8.29 TL idi şimdi bu destek 8.35 TL taşınıyor.

Dolar kuru 8.49 TL ‘yi geçtiğinde 8.58 TL rekoru da tarihe karışacak.
Merkez Bankası faiz indirimine giderse dolar kurunu 9 TL’nin üzerine taşır.
Merkez Bankası elinde döviz rezervi bulunmadığı için kademeli olarak devalüasyona izin vermeli , aksi halde kur bir anda patladığında özel sektörün döviz borçları ve diğer belirsizliklerle faizi artırmak durumda kalabilir ki bu da mümkün gözükmüyor.

31 Mayıs 2021 Dolar Yorumları Altın ve Dolar İçin Yeni Zirve

Piyasalara bir durgunluk , fırtına öncesi sessizlik gibi.
Geçtiğimiz hafta kripto para piyasasında yaşanan çöküşle birlikte değerli metallerde bir yükseliş görüldü.
Bazı ekonomistlere göre bu yükselişe kripto para sebeb olmuştu.
FED’den gelen açıklamalarla birlikte ons Altında ve Dolarda yatay bir grafik izlenmekte ve daha önce öngörülen seviyelere de gelmiş bulunmakta.

ABD’de ise FED’in yaptığı enflasyon açıklaması ve enflasyonla ilgili olarak da küresel piyasalarda da oluşan bir risk algısı vardı.
Yaptıkları diğer açıklama ise bir öngörü olarak ; gelecek aylarda salgının etkilerinin azalması,talebin artmasıyla,tedarik kaynaklı sıkıntılardan dolayı yukarı yönlü fiyat hareketliliği görüle bileneceğini ve bunun şaşırtıcı olmayacağıydı.

FED tarafından devamlı olarak yapılan açıklamalarda eğer enflasyon hedefin üstüne çıkarsa onu aşağı indirecek araçlara ve tecrübeye sahip oldukları. Enflasyonun gelecek aylarda olası sıçramaların ise geçici olduğu da bu açıklamaya eklendi. FED’in bu açıklaması küresel risk algısını olumlu yönde etkiledi ve böylece piyasalar tekrar toparlama sinyali vermiş oldu.

Türkiye’de Merkez Bankası Başkanı değişikliğinden sonra , Başkan Yardımcısında da değişikliğe gidildi ve yeni atanan Başkan yardımcısı Prof.Dr. Semih Tümen oldu.
Ekonominin güven ve politik meselelere dayandığı düşünülürse bu değişikler yabancı yatırımcılar açısından iyi bir izlenim yaratmıyor ve özellikle Dolar kuruna oldukça olumsuz yansıyor.
8,50 TL dayanan dolar kurunun, önümüzde ki haftalarda 8,70TL doğru hareket ettiğini ve bunun çok hızlı bir şekilde gelişeceğini göre biliriz.

31 Mayıs 2021 Dolar Yorumları  Dolar Ne Zaman Yükselecek

Dolar 8.30 TL altını test edip , yukarı doğru sıçraya da bilir ancak önünde 8.70 TL direnci olacağı aşikar.
Dolar 14 Haziran’a kadar 9TL test ederse şaşırılmamalı , özellikle 14.Haziran da politik bazı değişiklikler meydana gelirse 9 TL altına düşmesine de şahit olabiliriz.

Önemli bir diğer olayda otomotiv sanayinden, elektronik sanayi ve bir çok sektörü olumsuz etkileyen çip krizinin devam edeceği görülüyor ki bu da üretimi aksatıyor. Önümüzde ki dönemde önemli cihazlarda ve otomotivlerde aşırı fiyatlanmalı beraberinde getirecek.

 Dolar Yorumları Altın ve Dolar için 3 Kritik Tarih

Dalar kurunda tarihi bir an yaşandı.
Bir önceki analizimizde Doların kurunun 8,58 TL duvarının yıkıcağını belirtmiştik.
Dolar kuru 8,61 TL zirvesinden döndü , kar satışlarıyla 8.51 TL gerilesede artık 28 Mayıs 2021’de 8.61 TL ile 6 Kasım 2020’de ki 8.58 TL rekorunu kırarak tarihte yerini aldı. Euro/Dolar paritesindeki güçlenmeden kaynaklı Doların Türk lirası karşısında ki hamlesinin bir kaç gün gecikmeyle olsa rekoru kıracağı öngörülmüştü. Bugün Euro/Dolar paritesinde ki nisbi bir gerileme Dolar endeksinin 90 seviyesinin üzerine çıkması ve Merkez Bankasından etkili bir cevap gelmemesi döviz piyasalarında kaosa ve belirsizliğe işaret ediyor.
Doların faizinin artması FED’in faiz kararının beklenmesi nedeniyle dolar endeksi 92,93 seviyelerinden 89 kadar inmişti.

Dolar endeksi başta Euro,İngiliz Sterlini,Japon Yeni olmak üzere Dünyanın önde gelen para birimlerine karşı değerini gösteren endekstir.
Dolar Dünyada değer kaybederken Türk lirası karşısında değer artışı sağlıyor olması Merkez Bankası Yönetiminde yapılan değişiklikler,yanlış para politikalarının piyasalara olumsuz yansıması ve güvensizlik ortamının oluşmasının bir sonucudur.

Dolar 29 Mayıs 2021 tarihi kapanışında 8.58 TL seviyesinde kalırsa 8.75 TL ve 9.15 TL noktaları adım adım test edilecek ve bir ayı geçmeden 9.15 TL seviyesine gelecek.
Döviz tebliyat hesaplarındaki 227 Milyar Dolara ve döviz mevduatının artmaya devam etmesi ,vatandaşın dolarizasyon kalması döviz kurunu yükselmesinde bir diğer etken.
Dolar Haziran gelmeden yeni rekor hazırlığında.
Türkiye %19 faize rağmen sıcak para çekemedi.
Döviz rezervlerinde ki kara delik yıllarca kapatılamayacak.
Faiz artırımı bile işe yaramadı çünkü güven ortamı yaratılmadı.

 

Oxford Ekonomist’in bugün açıkladığı Mali İtibar endeksinde Türkiye gelişmekte olan 20 Ekonomi arasında sondan 5. sırada.

Dolar kuruna etki edecek 3 kritik tarih
14.Haziran’da gerçekleşecek olan NATO Zirvesi’nde Biden ve Erdoğan görüşmesinde alınacak kararlar.
15-16 Haziran Amerikan Merkez Bankası FED faiz toplantısı. Para politikasında herhangi bir değişiklik beklenmiyor.
17. Haziran Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararın enflasyon %18 geçse bile faizin sabit tutulacağı yönünde.

Bir önceki yazımız olan 25 Mayıs 2021 Dolar Yorumları Güncel Dolar Kuru 8.39 TL başlıklı makalemizde 25 Mayıs 2021 Dolar Yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.