Dolar Yorumu

18 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorumları Dolar Tatil Dinlemedi

18.05.2021
220
18 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorumları Dolar Tatil Dinlemedi

18 mayıs 2021 Güncel Dolar Yorumları , Dolar yükselmeye devam edecek mi ? , Dolar için yeni haberler neler ? Uluslar arası dolar kuru ne durum da , Merkez Bankası Neler Yapıyor ? Doları baskılamak için ne yapacaklar ?

Merkez Bankası Bayram Tatilinde Satışlara Devam Etti

Arka kapıdan satışların azalmadığı Bayram tatilinde Dolar 8,53 TL eşliğinden döndü.
Euro 10,30 TL duvarına dayandı.
24 ayar altının gramı 500 TL eşiğini aştı. Hedef 515TL .

Gümüş yükselmeye devam ediyor.
Türkiye’de dalgalı serbest kur rejimi olsa da , zimmi olarak uygulan örtülü sabit kur rejimi. Merkez Bankasının koyduğu aylık kur hedefleri var.
Merkez Bankasının vadeli işlem ve opsiyon piyasasında BİST’ de Nisan sonu kontratını 8,20 TL, Mayıs ayı içinde 8,29 TL imza attığı biliniyor.

Dolasıyla Merkez Bankası opsiyon kontratlarında zarar etmemek için Döviz kuru nu , örtülü bir şekilde baskı altında tutuyor.
Döviz rezervleri eksi 60.Bin Dolara gelmişken , 128.Milyar Dolar kaybı açıklanamazken,
60 Milyon Dolarlık Amerikan Tahvilleri harcanmışken , yetmedi geçtiğimiz yıl Temmuz ayından Şubat sonuna kadar 159 – 160 ton Külçe Altın satılmışken …

Merkez Bankası Nasıl Döviz Satmaya Devam Ediyor ?

18 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorumları

Bankaların mevduat hesaplarından topladığı Merkez Bankasında bulunan hesaplarında tutmak zorunda oldukları Altın ve Dövizleri satıyor.
Diğer taraftan Swap mekanizmasından döviz /TL takasıyla Bankalardan faiz karşılığı aldığı dövizler var. Merkez Bankası bu kadar hataya rağmen 2017’de ve Kasım 2018’de yenilenen Hazine ve Merkez bankası arasında imzalanan Merkez Bankası kanununa aykırı o protokol işletilmeye devam ediyor.
Dolar için 8,52 TL önemli bir direnç noktası.
Bayram sonrası ilk işlem gününde 8,31 TL ile 8,47 TL arasında işlem gördü Dolar/ TL.

Dolar Ne Kadar Olacak ? Dolar Ne Kadar Daha Baskılanabilir ?

Evet 8,47 TL üzerine çıkamadı ama 8,30-8,32 TL üzerinde tutmaya çalışıyor. Fakat Buradan 8,31 -8,30TL altına indiğinde 8,29 ve 8,22TL destekleri var, buralara kadar inebilir ama Dolar Bayramda işaret ettiği 8,53 TL seviyesi önümüzde ki günlerde test edilecek ve geride bırakılacak yeni seviye.

Dolar 8,20- 8,17TL hatta 8,13TL seviyesine gerilese bile bu seviyeden yukarıya çok hızlı çıkacağını düşünmüyorum.
Bayramda geçilen 8,52TL ve 4 Kasım 2020 de 8,58TL gelmiş geçmiş en yüksek seviye Dolar/TL’de .
Bu da 8,58 TL seviyesi geçildiğinde Doların 8,65 – 8,72TL seviyelerini test edecektir yakın zamanda.
Merkez Bankası 17 Haziran ‘da Para Politikası Kurulu toplanacak, bir faiz artışı ihtimali olmayacak.

Pandemi Dolayısı İle Alınan Tedbirlerin Sonucu Ne Olacak ?

Covid -19 ile mücadele kapsamında alınan kararların, Reel sektöre ödettiği bedel Türkiye ekonomisini daha da zorlayan bir sürece sürüklüyor. Bu açıdan Doların, ABD ‘de Wells Fargo Bankasının yaptığı bir değerlendirmeye göre en ilk şokta ekonomik olarak en zayıf halka Türkiye gözüküyor. Krizle boğuşan diğer ülkeler Türkiye’yle kıyaslandığında bile bizden daha iyi durumdalar.

Şu anda en savunmasız görünen 25 ülke arasında Arjantin, Şili , Endonezya , Türkiye ve Venezuela en kırılgan 5 ekonomi.
Türkiye son bir kaç yılda çok sayıda büyük para birimi devalüasyonuna maruz kaldı.
Türkiye nin döviz rezervlerinin eksiye inmiş olması ve yüksek dış borcunun olması kırılganlığı artıran faktörler. Bu uyarılar gösteriyor ki önümüzde ki günlerde Dövizde yeni şoklara hazır olmalıyız.

18 Mayıs 2021 Dolar Yorumları – Dolar Borcu Olanlar Dikkat

Geçtiğimiz hafta dolar kuru üzerinde 8.52 seviyelerini rahatlıkla görmüştük. Fakat dolar üzerindeki hızlı yükselişin geçen hafta itibari ile yapmış olduğumuz güncel dolar yorumlarında , hacimsiz bir şekilde gerçekleştiğini belirtmiştim. Dolar kuru üzerindeki sert hareketin siyasi hareketleri de fiyatlıyor olabileceği hakkında detaylar vermiştim.

Dolar kuru nun 8. 35 seviyelerine inerek piyasayı biraz daha rahatlattığını söylemek mümkün. Fakat önümüzdeki 3 ay dolar kuru için çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bu dönem içerisinde dolar borcu olanların daha fazla dikkat etmesi gerekiyor.

Dolar Ne Zaman Patlayacak ? 18 Mayıs 2021  Dolar Yorumları

Dolar kuru 8.10 , 8.20 seviyeleri üzerinde kalmaya devam ettikçe , büyük bir tehlike altında olduğunu belirtmek doğru olur. Çünkü baskılanmaya çalışan döviz kurları , özellikle dolar kuru bu baskılar üzerine ani bir atak ile çıkabilir. Bu atak dolar için beklenen yıl sonu zirvesi olan 9 TL ye kısa sürede çıkmasını sağlayabilir.

Aylık ve haftalık dolar grafiklerini incelediğimizde , doların yükseliş eğiliminde olduğunu ve hızlı bir atak yükselişi yapmak üzere olduğuna dikkatimizi çekiyoruz. Doların tam olarak hangi tarihte ne kadar olacağını ise kimse kestiremiyor. Fakat yıl sonu itibari ile dolar kurunda en azından 9 TL ve 9.50 TL Bandı beklentiler arasında yer alıyor.

Dolar 8 TL Bandında Alım Sağlar Mı ? 18 Mayıs 2021 Dolar Yorum

Dolar hızlı hareketler ile geri çekilse bile kısa süreli hareketler ile yine tekrar yükselme trendlerine geri dönüyor. Herkesin beklediği dolar 8 TL bandına indiği an sanıyorum ki , çoğu kişi bu seviyeleri dolar alımı için takibe almış durumda. Dolar ın dünya ve ülke içi yaşadığı ekonomik sebeplerden dolayı 8 TL altına düşmesi şimdilik hayal gibi görünmekte. Doların 8 TL bandına gerilemesi , doların alım işlemleri sonrasında güç toplayarak istikrarlı ve hızlı yükseliş trendinin de başlangıcı anlamına gelecektir.

Turizm Sezonu Dolar Kuru nu Rahatlatır Mı ? Dolar Yorumu

Türkiye yaz sezonu başlarında çeşitli önlemler alarak , ülke içerisindeki hasta sayısını kontrol altına almaya çalıştı. Bu önlemler şimdilik istenilen seviyelere inmiş değil. Fakat turis sezonu için beklentiler çok büyük. Eğer 2021 turizm sezonunda bir aksaklık yaşanır veya beklenen turist miktarı ülkemize giriş yapmaz ise , o zaman büyük bir kur şokuna hazır olmalıyız. Turizm sektörünün iyi geçmesi döviz kurları için rahatlatıcı bir etki yaratacaktır.

 

Bir önceki yazımız olan 17 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorumları - Dolar 8.85 Olur Mu ? başlıklı makalemizde 17 Mayıs 2021 güncel dolar yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.