Dolar Yorumu

Güncel Dolar Yorumları Dolar 8.50 TL Mayıs 2021 Dolar Yorum

13.05.2021
250
Güncel Dolar Yorumları Dolar 8.50 TL Mayıs 2021 Dolar Yorum

Mayıs 2021 Dolar Yorum , Amerika da beklentilerin dışında enflasyon şoku Küresel olarak dolar kurlarını etkiledi. Güncel Dolar 8.50 TL yükselme devam edecek mi ? Analistlerin güncel dolar yorumları.

Oktay Teknik Analiz 13 Mayıs 2021 Dolar Yorum , Dolar 8.48 TL

Dün banka kapanışları sonrasında dolar üzerinde 8.44 TL lik bir değişim söz konusu oldu. Bunun sebepleri arasında Amerika Birleşik Devletlerinden gelen veriler rol oynadı. Enflasyon dataları gelmeye başladığı an itibari ile dolar hızlı yükselişine başlamış oldu.  Ülkemizde doları bu kadar etkilemesinin sebebi , Amerika da beklentiler dışında olan ve enflasyon beklenmemesine rağmen , yükselen enflasyon rakamlarının etkisi oldu. Ülkemi Dolar cinsinden dış borca sahip olduğundan ve de dışa bağlı bir ülke oluşumuzdan kaynaklı dolar kırılganlığı yüksek seviyede olan bir ülke. Amerika dolar ın merkezi olduğundan dolayı Amerika dan gelecek olan her ekonomik haber için ülkemizde dolar yükselişlerini ani olarak görmek mümkün oluyor.

Türkiye de Dolar Nasıl Baskılanabilir ? Dolar 8.50 TL Dolar Yorum

Türkiye de yükselen dolar kurları karşısında Merkez Bankası nın hamle yapması kaçınılmaz olacak. Bu durumda 2 seçenek var. Bunlardan ilki Amerika da beklentiler dışında gelişen enflasyon artışı nın bir an önce düşmesi. Fakat bu olasılık kısa sürede meydana gelemeyeceği için şimdilik hayal gibi gözükmekte.

Diğer seçenek ise Türkiye Merkez Bankası tarafından yapılacak olan Faiz kararlarında yeni bir yükseliş olabilir. Merkez bankası bilindiği üzere dolar üzerindeki baskınlığını arttırmak için elindeki dolar rezervini kamu bankaları aracılığı ile piyasalara sürmüştü ve şuan için dolar rezervlerinde azalma söz konusu. Doları baskılamak için ya altın satışlarını kat kat arttıracak yada yeni bir faiz yükselişi ile doları yeniden dizginlemeye çalışacak. Şuan için güncel dolar 8.45 TL ve 8.85 bandına hızlı bir şekilde yükselecek gibi görünüyor.

13 Mayıs 2021 Dolar Yorum – Turhan Bozkurt Dolar Yükselişte

Dün bankalarda yaşanan ilginç işleri ve bazı tabloları Sizlerle paylaşacağım.
İlginç işler ne, Merkez Bankası faizi %19 sabit tutmuştu 6 Mayıs toplantısında.
15 Nisan’ da yapılan toplantıda %19 sabit tutmuştu, 19 Mart’ta %17 fen %19 çıkaran Naci Ağbal görevden alınmış yerine Şahap Kavcıoğlu getirilmişti.

Şahap Kavcıoğlu faiz artışının ekonomiye ne kadar zarar verdiğine dair , Makaleleri Yeni Şafak gazetesinde yayınlanıyordu. Yeni Şafak gazetesi son iki toplantıda %19 sabit tutulan faiz ile ilgili karı gazetesinde çok küçük dikkat çekmeyecek şekilde paylaşıyor. Naci Ağbal faizi %19 çıkardığında bu operasyonu kimin adına çektiniz makalesiyle görevden alınmasına sebep olmuşlardı.

Diğer taraftan faizler sabitken , Merkez Bankası haftalık repo faizi %19 seviyesindeyken banlar ne yapmaya çalışıyor? Biraz bunu anlatmaya çalışacağım. Bundan şunu anlıyoruz faizi enflasyondan dolayı, enflasyon %17,10 oldu Nisan sonu itibariyle ki bu indirilmiş hali. Gerçekte Türkiye’nin enflasyonu %35- 40’ dan aşağı değil, Johns Hopkins University ‘den Prof.Dr.Steve Hanke ‘nin yaptığı çalışmasının sonucu da böyle. Enflasyonun gerçeğini bir tarafa bıraktığımızda ,resmî enflasyon bile %17 gelmişse Merkez Bankası ya döviz satacak.

Merkez Bankası Ne Yapacak ? 13 Mayıs 2021 Dolar Yorum

Dün anlattığım gibi bırakın dövizi tahvilleri ve altınlarında bitirmiş durumda. ABD tahvilleri bitirdi ve altınlarında satmaya devam ediyor arka kapıdan Doları 8,30TL altında tuta bilmek için. 19. Mart’ta 7,20 TL olan Dolar %19 faiz ile şu anda Dolar 8,50 TL civarında.

Doların 8,50TL, 8,60 TL, 9,00 TL seviyelerine gideceği gün gibi aşikar.
Hal böyleyken Bankalar ne oldu da kredi faizlerini indirmeye başladılar. Benim edindiğim bilgiye göre Saray’dan, hükümetten , hazine bakanlığından , BDK’dan dört bir koldan bankalara , banka müdürlerine bire bir görüşmelerle ve hem de telefon görüşmeleriyle kredi faizlerinin düşürülmesi yönünde talimat verilmiş.
TL mevduat faizi 30 Nisan haftasında bir önceki haftaya kıyasla 25 baz puan artışla %17,93 oldu.
Bu arada mevduat faizi artarken konut , bireysel ve ticari kredilerde ilginç bir şekilde indirime geçilmiş.

mayıs 2021 dolar yorum

Bankalar Kredi Faiz Oranlarını Düşürmeye Başladılar

Konut kredi faizi 18,11 ’den 18,06‘ ya çekilmiş
Taşıt kredisi faizi 22,09 ‘dan 22,07’ ye çekilmiş.
İhtiyaç kredisi faizi 24,05 ’den 23,07’ ye çekilmiş.
Tüketici kredisi faizi 23,18 ’den 22,79 ’a çekilmiş.
Ticari kredi faizi 21,49 ’dan 21,14 ’e çekilmiş.

Dolar mevduat faizi 4 baz puan azalarak %1,11’e geriledi.
USD Ticari kredi faizi 3,21 ‘den. 3,61 ‘e yükselmiş.
USD Kredi-Mevduat 2,06 ‘dan. 2,50 ‘ye yükselmiş.

Euro mevduat faizi 1 baz puan artışla %0,46’ya yükseldi.
Euro Ticari kredi faizi 2,99 ‘dan 3,56 ‘ya yükselmiş.
Euro Kredi-Mevduat 2,54 ‘den 3,10 ‘a yükselmiş.

Yatırımcılar Cezalandırılıyor Mu ? 13 Mayıs 2021 Dolar Yorum

Bu verilere göre döviz alanları cezalandırmaya yönelik bir tablo var.
Talimatla gelen yastık altında ki döviz ve altını çekmek için ,Siz kredilerin faizlerini indirin vatandaş dolar ve altın bozdursun çünkü dolar ve altında hesaplarındaki getiriyi de düşürdüler. Stopaj teşviki , TL mevduatın da var ama döviz mevduatında yok. TL ‘de ki stopaj teşvikinin Mayıs sonunda uzatılıp uzatılmayacağını göreceğiz ama burada ki verilenden uzatılacağı anlaşılıyor.

Devlet Yüksek Faizli Mevduat Faizlerine Teşvik Veriyor

Hükümet TL faizini, mevduatı teşvik ediyor, dövizden çözülmeyi sağlamak için. Fakat 225 Milyar Dolar döviz mevduat hesabı var. Aslında yastık altı birikimleri için bankalara telefon gittiği iddiasının teyit eden bilgiler bunlar. Bankaların gelen talimatın yavaş yavaş gereğini yaptığını, Mayıs ayından kredi faizleri aşağı doğru inecek. Haziran ayında Merkez Bankası faizi sembolik olarak indirimine giderse , faiz indirim daha da hızlanacak. Bir anlamda Kredi demek aslında dolaylı bir para basımı faaliyetti olarak yorumlana bilir.

Bankalarda Risk Büyüyor 13 Mayıs 2021 Dolar Yorum

Diğer tarafta Bankalar bunları yaparken Bankaların riskleri artmaya devam ediyor. Bankaların 511 Milyar TL batık kredi riski var. Bu Bankalar Birliğinine ait resmî veriler.
Riskli kredi stoğu 2020 sonu itibariyle 511 Milyar TL.
Batık kredilerin 370 Milyar TL ‘si “Grup 2” denilen yüzdürülen krediler.
(Yüzdürülen kredi demek, 2 ay üst üste ödenmeyen kredi takibe düşer İhtarname sonunda 1 ay içerisinde ödeme düzenine girmez ise icra takibi başlatılır.) BDK 2020 yılında takibe düşen kredilerle ilgili işlem yapılmamasını istiyor. Merkez Bankası bu nedenle faiz artışına gidemiyor.

Zengine Kolaylık Fakire Haciz Gidiyor

Faiz artışı bu yüzden iki ucu keskin bıçak , Faiz artışına gidilirse bu batık krediler patlayacak.
2018 sonunda 100 Milyar TL olan yeniden yapılandırılan kredi tutarı 2020 sonunda 204 Milyar TL’ye yükseldi.
Futbol Kulüplerinin kredileri ötelenmeye devam ediyor.
Dört büyük kulüp ve Bankalar Birliği, 7+2 yıllık yeni yapılandırma anlaşmasına imza attı.
Yeni sözleşmeye göre 5+2 yıl olan eski anlaşma ,7+2 olarak revize edilecek.
Finansal Yeniden Yapılandırma Sözleşmesi’ne göre kulüpler 2 yıl anapara ödemesi yapmayacak.
Bu kulüplerin toplamda Bankalar 8-10 Milyar TL yüzdürülen kredi borcu var.
Kulüplere sağlanan bu kolaylık söz konusu borcunu ödemeyen çiftçi olduğun da Ziraat Bankası çiftçiye , Esnafa Halkbank haciz gönderiyor.

Bankalar Kredi Faiz Oranları Üzerinde Değişim Yapıyor

Krediler 2018 yılında 2.352 Milyon TL ilken 2020 yılında 3.609 Milyar TL çıkmış.
İlginç bir şekilde krediler de artmaya başladı , bu da gösteriyor ki Bankaların tabelada açıkladıkları faiz oranlarından daha düşük faizle birilerine kredi veriliyor Türkiye’de. Bankalar Birliğinin ve BDK’nın bu tabloya açıklık getirmesi gerekiyor. Haksız rekabet almış başını gidiyor.

Dolar Yorumu web sitemizde yayınlanan Güncel dolar yorumları ve dolar piyasaları kesinlikle yatırım tavsiyesi olarak yayınlanmamaktadır. Güncel dolar yorumları sadece bilgilendirme amaçlı ve piyasa verilerine dayalı olmaktadır.

Güncel Dolar Yorumları

Bir önceki yazımız olan 11 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorumları - Dolar Sıkıştırılıyor başlıklı makalemizde 11 Mayıs 2021 Güncel Dolar Yorumları hakkında bilgiler verilmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.